Blog Filters
Picture for blog post Açılış Sayfaları Nasıl Optimize Edilir?
Tuesday, 4 April 2023

Açılış Sayfaları Nasıl Optimize Edilir?

Açılış sayfaları, ya kullanıcıları dönüştürerek gelir elde etmenizi sağlarlar, ya da dönüşümleri elde edemeyip sizi gelirden yoksun bırakırlar.

Bu noktada, dikkate alınması gereken birçok dönüşüm türü vardır ve bunların hepsi etkili olmasına rağmen doğrudan da satışa katkıda bulunamazlar. Bunlar genel olarak mikro ve makro dönüşümler olarak tanımlanırlar:

Micro: Kullanıcıların gerçekleştirmesi gereken ve mutlaka maddi gelir getirmeyen, ancak aşağıdaki örneklerde olduğu gibi geleceğe yönelik bir yatırım olarak da değerlendirilebilecek olan dönüşüm türlerini ifade ederler:

  • Bir bültene abone olmak.
  • Whitepaper’lar gibi bir içerik dokümanı indirmek.
  • Bir ürünü paylaşmak veya hakkında yorum yapmak.
  • Bir sitedeki ek bilgi sayfalarına tıklamak.

Makro: Gelir potansiyeliyle doğrudan ilişkili olan ve aşağıdaki örneklerde olduğu gibi satış bandındaki alt işlemleri ifade eden dönüşümlere karşılık gelirler:

  • Online alışveriş sepetine bir ürün eklemek.
  • Bir profil oluşturmak ve fatura bilgilerini doldurmak.
  • Satın alma işlemi gerçekleştirmek.
  • Satış temsilcisinden örnek talep etmek.

Bu durumda, ürün sayfalarınızı mümkün olduğunca çok sayıda dönüştürmeden yararlanacak şekilde nasıl tasarlar ve optimize edersiniz?

Formlarınızı Basit Tutun

Online markaların yaptığı en büyük hatalardan biri, çok kafa karıştıran ve rahatsız edici açılış sayfaları (landing page) hazırlamaktır. Açılış sayfaları içerisinde gerekenden çok fazla şey bulunması veya aksine ziyaretçilerin satış bandında ilerlemesini teşvik edecek yeterli içerik olmaması gibi durumların her ikisi de zararlıdır.

Sayfanıza organik arama yoluyla ya da doğrudan gelen bir ziyaretçi, sitenizde bir ürün sayfasına geçerse, buradan bu kişinin potansiyel olarak bir ürün alma niyetini taşıdığını düşünebiliriz. Ancak, doldurması gereken formlarla karşılaştığında bu formların bir dönüşüm engeline neden olma riski her zaman vardır ve böyle durumlara yol açarsanız ciddi kullanıcı deneyimi kuralı ihlal etmiş olursunuz.

Açılış sayfaları akıcı olmalı ve sayfada gezinmek kullanıcılar için çok kolay olmalıdır. Bu sayede satış fırsatları yakalayabilir veya en azından hoş, akılda kalıcı bir etki sağlayabilirsiniz.

Doldurulacak alanların çok olduğu karmaşık formlar, özellikle de kullanıcıların tarayıcıları otomatik olarak kaydedilen kişisel bilgilerle ayarlanmadıysa, bu durum satın alımların önüne geçebilir. Form üzerinde ki her bir alanın gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulayın ve vereceğiniz cevaplara göre daha sade bir biçimde form üzerindeki alanları düzenlemeye çalışın.

Ayrıca, tüm formlar doldurulduktan sonra değil, doldurulma esnasında giriş hatalarına yönelik gerçek zamanlı olarak doğrulanmalıdır. Hatanın nerede olduğunu anında bildirerek kullanıcıların tüm formu tekrarlama sıkıntısı çekmeden hataları hızlı bir şekilde gidermelerine izin yardımcı olabilirsiniz.

İşte size hata yapıldığında hemen kullanıcı eylemini düzelten form örnekleri:

 

Tek ve Net Bir Eylem Çağrısında Bulunun

Çok fazla sayıda Eylem Çağrısı (CTA)’nda bulunmak , kullanıcı gecikmelerine ve bir sonraki adımın nasıl yapıldığına dair kafa karışıklığına neden olabilir. Bir ürün sayfasında ortaya çıkacak en basitinden bir karışıklık kaçırılmış satış fırsatlarına sebebiyet verebilir.

Sayfa başına tek ve belirgin bir CTA bulunmalı ve bunu sağlamak için genellikle aşağıdaki ifadelere benzer ifadeler kullanmalısınız:

  • Sepete ekle
  • Ücretsiz dene
  • Satın al
  • Hemen kayıt ol

Örneğin Netflix’i ele alalım. Bu sayfanın amacı ve kullanılan CTA ile müşterilerin yanlış yönlendirilmeleri mümkün değildir.

netflix call to action

 

Siteye gelen ziyaretçilerin sadece % 4’ünden ilk ziyarette dönüşüm sağlanabilir. Diğer % 96’lık büyük dilim ileriki bir zamanda satın almaya geri dönebilir veya hiç bir zaman geri gelmez. Bu nedenle satışa hazır ziyaretçilerin % 4’ünün ilk denemesini kontrol etmesini mümkün olduğunca net ve kolay hale getirilmesi faydalı olacaktır.

Ziyaretçiler, bir sayfada üç saniye içinde başlangıçta aradığı şeyi bulup bulamadığına karar verir. Bu üç saniyelik sürede dönüşüm potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için CTA’larınızın (call to action) ürün sayfalarına iyi yerleştirmesi gerekir!

İnteraktif Görseller kullanın

Dijital ortamlarla ilgilenirken, insan doğası gereği uzun içerikler dikkatlerin dağılmasına ve satılan ürüne olan ilginin azalmasına sebebiyet verebilir. Site ziyaretçilerinin ihtiyaç duyduğu şey, ne satın aldıklarını, indirdiklerini veya neye eriştiğini ve bu şekilde ne kazanacaklarını gösteren fotoğraf veya video içerikleridir.

E ticaret platformunda önemli olan kendini ortalama kullanıcıların yerine koymaya çalışmak ve daha sonra  iyi bir deneyim ve daha hızlı bir ödeme yapmayı kolaylaştıran sayfa içi araçlar oluşturmaktır. Amazon’un sürekli ürün sayfası güncellemelerini bu kadar pratik yapan da budur. Örneğin, Amazon, kitap okuyanlara satın almadan önce kitabın içeriğini bir bakışta anlama şansı vermek için “İçeriğe Bak” ve “Dinle” özelliklerini kullanır:

Benzer şekilde kullanıcı dostu beslemeyi, aşağıdaki gibi çeşitli şekillerde gerçekleştirebilirsiniz:

  • Görüntü karuselleri.
  • 360 derecelik görüntüler.
  • Panoramik görünümler.
  • Önizlemeler.
  • AR (Artırılmış gerçeklik) özellikleri.

Ürün sayfalarınızı daha dinamik ve etkileşimli hale getirmek, ziyaretçilerin gözünde daha kolay anlaşılır olmaya yardımcı olur.

Sosyal Bağlantılar Kullanın

Sosyal bağlantı, müşteri sadakatini ve dönüşümlerini arttırmak için neredeyse tüm diğer taktikleri aşabilen inanılmaz bir olgudur.

Temelde mantığı, başkalarının görüşlerinin doğru olduğu inancı üzerine başkalarının davranışlarına uyan tüketicilerin varlığına dayanır. Uygulamada, sosyal kanıt grup düşüncesinin simgesidir: “Eğer diğerleri bir ürün alıyorsa, siz neden yapmayasınız.”

İnsanların yaklaşık %70’i, bir satın alma işlemi yapmadan önce ürün incelemelerine bakıyor. Ayrıca, insanlar ürün incelemelerine, marka tarafından oluşturulan ürün açıklamalarından 12 kat daha fazla güveniyorlar.

Sonuç olarak; ürün sayfalarınızın ziyaretçileri daha fazla satın almaya yönlendirmesi için kullanıcı derecelendirmelerini, yorumları ve müşteri referanslarını içermesi gerekir. Sayfalarınıza pozitif Facebook yorumları ekleyebilir, Google My Business’tan dönen bir müşteri alıntıları listesi kullanabilir veya Yelp yada Amazon incelemelerine benzer bir yıldız derecelendirme sistemi kullanabilirsiniz.

Ziyaretçiler ürününüzün diğer alıcılar tarafından beğenildiğini gördüklerinde, kendilerini daha rahat hissederler, bu sayede daha fazla güvenirler ve büyük olasılıkla cüzdanlarını açarlar.

Ürün Önerilerini Birleştirin

Sitenizi hem ilk kez ziyaret eden müşteriler hem de daha önceki ziyaretinden sonra bir sebepten tekrar ziyaret eden kullanıcılar vardır. Birincisini ikincisine dönüştürmenin yolu, alışveriş sepetlerini doldurmaları için onları teşvik etmektir.

Ürün sayfalarınızdaki ürün önerileri de dahil olmak üzere bu teşvik çabaları, kullanıcının eylemlerine ek güven sağlar. Başka bir deyişle, yalnızca bir müşteriye sizden satın alarak doğru kararı verdiğini söylememiş, aynı zamanda diğer ürünlerden de yararlanmaları için diğer müşterilerin alımlarına ve tarihsel verilere dayanan iyi alternatifler sunmuş olursunuz.

“Kullanıcılar bunları da satın aldı” özellikleri, ziyaretçilerin satın alımlarını daha rahat hale getirecek şekilde yardımcı olurken, aynı zamanda organik satış fırsatlarına da yol açar.

Rich Snippets İçin Yapısal Verileri Uygulayın

Kullanıcılar Google’da bir ürünü veya web sitesini organik olarak aradıklarında, büyük ihtimalle ya en üstteki üç arama sonucundan birini ya da  SERP’lerin en üzerinde görünen ücretli reklamları tıklayacaklardır.

Google sonuç sayfası sıralamasındaki ilk üç konum, tüm tıklamaların % 60’ını alır ve sayfanızı SERP’lerde öne çıkarmanın en iyi yollarından biri zengin snippet’leri kullanmaktır.

Zengin snippet’ler, genellikle fiziksel ürünler için, Google’ın SERP’ler içinde sağladığı küçük ek bağlantı parçalarıdır. Aşağıda görüldüğü üzere, Google, klasik Google girişine ek olarak yıldız derecelendirmelerini, kullanıcı incelemelerinin sayısını ve ürünü bulmak için kısa bir bağlantıyı sunmaktadır.

Bu tür SERP avantajını elde etmek için, ürün sayfalarınızı Google’a, kullanıcılara online arama yaptıklarında daha fazla bilgi sunmalarını söyleyen bir kodlama dili olan şema(schema) ile işaretleyebilirsiniz. Tüm işaretleme sürecinde sizi yönlendiren bu basit aracı kullanabilirsiniz.

Sayfalarınız daha fazla trafik aldığında, daha büyük miktarda kullanıcıyı dönüştürme imkanına kavuşursunuz.

Sayfa Hızını Optimize Edin

Sayfa hızı gerçekten de çok önemli bir Google sıralama faktörüdür ve açılış sayfaları yüklenmesi çok uzun sürerse, Google’ın sayfalarınızı taraması ve dizine eklemesi olasılığı oldukça düşecektir. Bu kadar basit.

Bir kullanıcı deneyimi açısından, çok az şey dönüşüm sürecini engelleyen bir sayfa kadar zorlayıcıdır: Satın almak istediğiniz bir şeyler var, ancak üzerinde durduğunuz sayfa etkileyici ve net olarak profesyonellikten yoksun. Daha önce de belirttiğimiz gibi, her gecikme anı sayfadan kaçış potansiyelini arttırır.

Sonuç

Giderek daha fazla sayıda şirket, yeni web siteleri oluşturmak yerine mevcut web sitelerini daha fazla optimize hale getiriyor, çünkü geçmiş yatırımların üzerine ekleme yapmak, kaynakları bilinmeyen ve denenmemiş içeriğe zaman ayırmaktan daha maliyeti etkin olabilir.

Daha yüksek dönüşümler elde etmek için yeni yollar denenmesi dönüşüm oranı optimizasyonunun anahtarıdır. Ayda 100 ziyaretçi alan ve 5 tanesini müşteriye dönüştüren bir ürün sayfasında, yalnızca bir veya iki tane dönüşüm arttırımı, alım sayısındaki % 20-40 artışa denk gelir.

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Leave your comment

back to top
Filters