Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nedir?
Bazı kişiler şık bir sunumu pazarlama ihtiyaçları yönünden tek çözüm olarak görmektedir. Her işletme sahibinin bilmesi gereken, potansiyel müşterileri birer müşteriye çevirecek sihirli bir değnek vardır, ancak burada göz ardı edilmemesi gereken şey ise; açılış sayfaları mükemmel olabilir ancak doğru yapılandırılmadığı zaman bu sihirli değnek etkisini göstermeyecektir. (özellikle bu iş doğru uygulanmadığında)
Bugün, çoğu pazarlama ekibi web sitelerine trafik çekmeye odaklıdırlar, ancak ne yazık ki, bu sitelerin çoğu, çekim yaptıkları kişilerin dönüşümünü hesaba katmamakta ve bunun için yeterince çalışmamaktadır. İşte bu noktada dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) devreye girecek ve dijital büyü gerçekleşecektir!
Tıklama oranı veya tıklama başına ödeme maliyetinin aksine, dönüşüm oranları, pazarlamalarınızın insanların yapmalarını istediğiniz şeyi yapmalarını sağlamada ne kadar iyi olduğunu ve bunları yapmalarını ne kadar kolay hale getirdiğinizi ortaya çıkartır. Genel olarak, dönüşüm oranı optimizasyonu ne kadar yüksekse, pazarlamanız da o oranda başarılı olur! Bu blog yazımızı, dönüşüm oranınızın ne seviyede olması gerektiği ve işletmeniz açısından etkili olması için bilmeniz gereken her şeyi açıklayan kapsamlı bir rehber haline getirdik.
Pazarlamadaki Dönüşümler Nelerdir?
Her şeyden önce burada güvendesiniz! Dönüşüm, pazarlamada aşina olduğumuz diğer kavramlardan çok daha farklı bir yapıdadır.
Ürün pazarlamada bir dönüşüm, web sitenizi ziyaret eden bir kişi, içeriğinizi sosyal medya sayfalarında paylaşmak veya bir satın alma işlemi yapmak gibi beklenen bir iş hedefini tamamladığında gerçekleşir. Genellikle insanlar dönüşümün yalnızca parasal hedeflerle ilgili olduğu kanaatindedirler, ancak insanların hedef kitleleri için yapabilecekleri bundan çok fazla etkileşim türü vardır:
- Satın alma işlemi gerçekleştirilmesi
- Size bir Mesaj gönderilmesi
- İstek listesine bir öğe eklenmesi
- Çevrimiçi sohbet başlatılması
- Bir e-posta listesine abone olunması
- İçerik indirilmesi
- Bir anket oluşturulması veya ankete katılma
- Hizmet veya ürün güncellemeleri
- Yorum bırakma
- Sosyal medyada içerik paylaşımı
- Satış indirim kodu kullanma
- Şirketinizin değerli bulduğu diğer KPI’lar (performans göstergeleri)
Potansiyel müşterilerin etkileşimde bulunmalarını sağlayabileceğiniz daha pek çok yöntem mevcuttur, ancak genellikle bir dönüşüm, potansiyel bir müşteriyi hedeflerinize doğru yönlendiren ölçülebilir bir eylem olmalıdır (gelir satışları, abonelikler, vb.).
Dönüşüm Oranını Nasıl Hesaplayabilirim?
Dönüşüm oranı optimizasyonu hesaplamak için tek yapmanız gereken, belirli bir zaman diliminde aldığınız dönüşüm sayısını, sitenizi veya açılış sayfanızı ziyaret eden toplam kullanıcı sayısına bölmek ve 100 ile çarpmaktır.
(Dönüşümler / Toplam Ziyaretçi) X 100 = % Dönüşüm Oranı
Örneğin, bir ay içinde sitenize 10.000 ziyaretçi gelmiş ve bunlardan 1.320’si dönüşüm sağlamışsa, dönüşüm oranınız % 13.2’dir.
Yeterince kolay, öyle değil mi?
Dönüşüm oranıyla ilgili güzel olan bir başka şey de dönüşüm oranınızın istediğiniz kadar spesifik veya genel olabileceğidir. Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), açılış sayfalarında, kategori sayfalarında veya diğer müşteri temas noktalarına da uygulanabilir. Aşağıda, performansınızı değerlendirmek için kullanabileceğiniz birkaç farklı dönüşüm oranı ve bu verileri kullanmanın yolları sıralanmıştır:
- Genel dönüşüm oranı (Web sitenizin trafiğini ne kadar iyi dönüştürebiliyorsunuz?)
- Pazarlama kanalı dönüşüm oranı (Google AdWords veya Instagram Reklamlarının dönüştürme olasılığı daha mı yüksek?)
- Sayfa düzeyinde dönüşüm oranı (Hangi sayfa en iyi performansı gösteriyor?)
- Kampanya dönüşüm oranı (Hedeflemem dönüşüm sağladı mı?)
- Bireysel reklam dönüşüm oranı (İçeriğim ve reklam metnim verimli mi?)
- Anahtar kelime dönüşüm oranı (Hangi anahtar kelimeler en fazla trafiği getiriyor?)
Genel olarak, dönüşüm oranı , çevrimiçi pazarlamanızın neredeyse her yönden performansını değerlendirmeniz için mükemmel bir ölçüm birimidir. Tıklama araçlarını kullanmak harikadır, ancak bu tıklamalar amacınıza yönelik bir şey yapmıyorlarsa, reklam vermenin amacı nedir?
Bu nedenle, çevrimiçi pazarlamanızı en iyi şekilde değerlendirmek için dönüşümleriniz hakkında gerçekten bilgi sahibi olmanız gerekir! Dönüşüm oranınızı hesaplarken akılda bulundurmanız gereken tek şey, verilerinizin kalitesidir.
Aşağıda, sitelerinizde daha iyi bir dönüşüm oranını nasıl yakalayabileceğinizi ve belirlenmesi gereken hedeflerin hangileri olduğunu belirlemenize yardımcı olacak üç ek formül verilmiştir:
- Yeni gelir hedefi ÷ ortalama satış fiyatı = yeni müşteri sayısı
- Yeni müşterilerin sayısı ÷ artan müşteri yüzdesi= artış hedefi
- Sağlanan artış ÷ web sitesi trafiği * 100 = yüzde olarak dönüşüm oranı
Site trafik değerleriniz henüz ortada yoksa, sitenizin düşük sayım nedeniyle ne kadar iyi çalıştığı hakkında gerçekten iyi bir fikir edinemeyebilirsiniz. Veri test etmeye ve toplamaya başlamak için temel kural, CRO’ya yatırım yapmaya değer olduğu sonucunu çıkarmak için performanstaki % 5’lik bir iyileşmeye yol açacak, yeterli yeni bir değer sağlayacağı noktaya ulaşmış olmaktır.
Dönüşüm Oranı İzleme
Dönüşüm oranı, başarınızı ölçmenin “nirengi noktası” olmayabilir, ancak genel performansı izlemek ve iyileştirebileceğiniz yolları görmenize yardımcı olmak için harika bir araçtır.
Neyse ki, çoğu çevrimiçi pazarlama platformu dönüşüm oranınızı izlemeyi kolaylaştırmaktadır. Buradaki tüm olası dönüşüm ve platform değerlerini elde etmek için işe koyulacağınız yerler:
- Google reklamları
- Google Analytics
- Facebook Reklamları (Instagram Reklamları İçerir)
- Twitter Reklamları
- Pinterest Tanıtımlı Pinler
Dönüşüm izlemeyi ayarlamanın en kolay yolu yakınınızda iyi bir geliştiriciye sahip olmaktır, ancak bulamazsanız dert etmeyin, ilerlemenize yardımcı olabilecek tonlarca YouTube dersi de bulabilirsiniz. Bu işler ilk başlarda kolay olmayabilir, ancak iyi dönüşüm takibi her türlü çabaya değecektir. Kendi web sitenizin sonuçlarınızı anlamıyorsanız, doğaldır ki onu iyileştiremezsiniz! İzleme, neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını görmenizi sağlar, pazarlama yaklaşımınızı sürekli olarak iyileştirmenizi ve geliştirmenizi sağlar.
Bu fazladan gibi görünen çabayı sarf ederek, kendinizi zaten birçok işletme ve pazarlamacıdan ayırabilirsiniz. Aslında, yapılan araştırmalar sonucunda AdWords reklam verenlerinin 42 %’sinin herhangi bir dönüşümü takip etmediği keşfedilmiş!
Çılgınca değil mi?
Bu nedenle, rakipleriniz iyi dönüşümleri iyi takip etmiyorlarsa, kampanyalarını maksimum karlılık için optimize edemezler, bu da sizin için daha fazla kazanç anlamına gelir!
Web sitenizin etkinliklerinde daha fazla veri bilincine sahip olmaktan korkarsanız, bir sonraki adıma geçip optimizasyon hakkında bilgi edinmeye başlayın.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Nedir?
Bir dönüşüm oranı optimizasyonu oranınızın ne olduğunu ve nasıl takip edileceğini teorik olarak bilmek iyi bir şeydir, ancak hayattaki birçok şey gibi, bunun için pratik bir uygulama yaptığınızda gerçekten tam olarak ne olduğunu anlarsınız!
Hepimiz web sitelerinin, web sitesi trafiğini müşteriye dönüştürmek için tasarlandığını biliyoruz. Bu dönüşümler tüm web sitesinde (ana sayfada, hizmetlerde ve fiyatlandırma sayfalarında, blog yayınlarında ve açılış sayfalarında) gerçekleşir, ancak pazarlamadaki herhangi bir şey gibi, hepsinin daha iyi olması için ince ayar yapılabilir! Tüm dönüşüm hedefleri, daha fazla sayıda dönüşüm için optimize edilebilir ve bu optimizasyon süreci tam olarak Dönüşüm oranı optimizasyonu CRO dediğimiz şeye karşılık gelir!
Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), açılış sayfalarınızı ve web sitenizi, tahmin ettiğiniz gibi trafiğinizden daha fazla faydalanmak ve dönüşüm elde etmek için değişiklik yapmanızı ve optimize etmenizi sağlar!
CRO, potansiyel müşterileriniz için kafa karışıklığını en aza indirmeye odaklanmıştır, böylece bir web sayfasında, web sitesinde veya bir kampanyada gerçekleştirmelerini istediğiniz işlemi kolayca gerçekleştirebilirler. Potansiyel müşterilerinizin ne yapmaları gerektiği hakkında düşünmeleri gerekiyorsa, işlemleri yaparken tereddütte kaldıklarını veya deneyimleri sırasında herhangi bir şeyden rahatsızlık duyduklarını düşünüyorsanız, yanlış bir şey yapıyorsunuzdur. CRO, potansiyel müşterileriniz için sorunları en aza indirmenize yardımcı olur, böylece içeriklerinize tercih ettikleri en kolay ve kişiselleştirilmiş şekilde erişebilirler!
CRO süreci şu şekilde işler:
- Web sitenizdeki alanları test etmek ve sorunlu alanları belirlemek
- Web sitenizdeki sıkıntılı alanlar hakkında veri toplamak için nitel / nicel araştırmalar yapmak
- Rakiplerin web sitelerinde neyin işe yaradığını anlamak için rakiplerin incelenmesi
- Web siteniz için (hangi sayfaların düzeltilmesi gerektiği konusunda) bir dönüşüm yolu haritası oluşturmak
Bu işlemleri sırasıyla gerçekleştirerek, yalnızca web sitenizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel müşterilerin sitenizi gezerken daha az kafa karışıklığı yaşamalarına yardımcı olursunuz.
Mutlu müşteriler = daha fazla alım = mutlu SİZ!
CRO’nun çevrimiçi pazarlama stratejinizin neden bu kadar önemli bir parçası olduğunu umarım kavramışsınızdır? Dönüşüm oranınızı optimize etmiyorsanız, boşa para harcıyor ve sitenizdeki gereksiz ve yetersiz öğelerle insanları sinirlendiriyorsunuzdur.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)’nun Yararları
CRO en pazarlama alanında en iyi dostunuz olabilir ve pazarlamanız için birçok yararlı fikir sağlar. SEO, sitenize daha fazla trafik çekmenize yardımcı olsa da daha fazla trafik her zaman daha fazla dönüşüm anlamına gelmez, tek başına sitenize kaliteli potansiyel müşteriler getirir. CRO, sahip olduğunuz trafikten elde ettiğiniz geliri artırmanıza yardımcı olabilir, bu yüzden çok daha maliyeti etkin bir çözümdür.
CRO ayrıca müşterilerinizin eylemleri ve tercihleri hakkında size daha fazla bilgi verebilir. Aşağıdakileri uygulayacağınız iyi bir dönüşüm optimizasyon stratejisi size daha fazla fayda sağlayacaktır:
- Daha iyi, veri odaklı alıcı personel oluşturun
- Pazarlama planını ve müşteri alışveriş sürecini krokilendirin
- Web sitesi kullanılabilirliğinin başarısını takip edin
Tüm bunlar, müşterileriniz için güven yaratır, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar ve pazarlama harcamalarınız için daha iyi bir Yatırım Geri Dönüşümü (ROI) sağlar ve daha fazla dönüşüm kazanmanıza yardımcı olur.
Tüm bunların ötesinde, site geliştirmelerinizi tahminlerden ziyade verilere göre yaparsınız! (Bu halihazırda herkesin yapmadığı bir şeydir). Bir sonraki bölümde, verilerinizin bütünsel bir görünümünü elde etmek için test etmeniz gereken diğer unsurlardan bahsedeceğiz!
Neleri Test Etmelisiniz ve Bunu Nasıl Başarırsınız?
Bu dönüşüm oranı optimizasyon işleminde yeniyseniz başarmak biraz zor görünebilir, ancak kolları sıvayarak işe başlayabileceğiniz birkaç yer vardır.
Ancak bundan önce “temel” gereklilikleri belirlemek için kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Ziyaretçilerin çoğunluğunun sitemi ziyaret sebebi nedir?
- Hangi sorunlarına cevap verilmesini bekliyorlar?
- Ziyaretçilerin sitemde ne yapmasını istiyorum?
Bu soruları cevapladıktan sonra, potansiyel bir ziyaretçi profilinden sitenize bakın. Tasarımlarınıza, içeriğinize veya düzeninize âşık olmayın. Kullanıcı deneyimi, “SİZ” in için değil “TEMA” içindir.
Sitenizin farklı sayfalarını incelerken kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Siteniz ziyaretçilerinizi neye neden bağlar?
- Sitenizde dönüşüm sağlamak kolay ve mantıklı bir sonraki adım gibi görünüyor mu?
- Ziyaretçilerin nasıl dönüştürüleceğini bulmak zor mu?
- İnsanları sitenizde dönüştürmeye teşvik etmenin başka yolları var mı?
- Sahip olmalarını istediğiniz deneyimden dikkatlerini dağıtan ya da uzaklaştıran “kopma noktaları” var mı?
- Sitemin hızı kullanıcı deneyimimi etkiliyor mu?
Sayfanızdaki dönüşüm sürecinizi veya kullanıcı deneyiminizi düşündüğünüzde, aşağıdaki işlemleri de göz önünde bulundurmayı düşünebilirsiniz:
- Açılış sayfaları (belirli bir dönüşüm ve işletme hedefine özgü mü?)
- Ana sayfa (gezinmesi kolay mı ve kullanıcıyı işletmede ve gerçekleştirebilecekleri eylemlere yönlendiriyor mu?)
- Ödeme işlemi (bu işlem kolay ve sorunsuz gerçekleştirilebilen bir süreç midir?)
- Dönüşüm noktaları (eylemim için yaptığım çağrılar net ve sitemde kolayca bulunabiliyor mu?)
Bu test temellerini inceledikten sonra, test kurulum ve işlemlerine daha derinden bakalım.
İlk Test Stratejinizi Oluşturun
Bu noktada, muhtemelen yukarıdaki bilgilere dayanarak denemek istediğiniz ve aklınıza gelen birkaç test fikriniz vardır. Şimdi test stratejinizi uygulama zamanı. İyi bir CRO stratejisi her şeyden önce planlama ve belgelendirme gerektirir, ancak işi önceden planlarsanız test (ler) iniz çok daha etkili ve faydalı olacaktır.
Etkili bir dönüşüm oranı optimizasyon stratejisi 3 temel bölümden meydana gelir:
1- Müşteri Yol Planı Oluşturun
Unutmayın, CRO’nun amacı daha fazla sayıda insanın sitenizde yapmalarını istediğiniz şeyi yapmalarını sağlamaktır. Net ve ölçülebilir hedefleriniz yoksa, test sonuçlarınızın anlamlı olup olmadığını gerçekten bilemezsiniz.
Test stratejinizi bir araya getirmeden önce, etkili bir plan yapmak için önce kendinize aşağıdaki soruları sormanız gerekir:
- İdeal müşteri profilim nedir?
- Nihai pazarlama hedefim nedir?
- Dönüşüm hacmini veya dönüşüm kalitesini artırmaya mı çalışıyorum?
- Testim genel hedefime ulaşmamda bana nasıl yardımcı olacak?
Satışları gerçekten artırmak istiyorsanız, bu dönüşümle doğrudan ilişkili olacak şeyleri düşünün. Sitenizdeki birçok şey satışa yardımcı olur, ancak doğru kombinasyonları test ettiğinizden emin olun! Gerçek hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için iyi bir test stratejisi tasarlanmıştır, bu nedenle testlere başlamadan önce hedeflerinizi netleştirmek önem arz eder.
2- Hedef Kitlenizi İyi Anlayın
Her iyi pazarlama çabası, hedef kitlenizin doğru bir biçimde anlaşılmasıyla başlar. Hedef kitlenizi tanımanın en iyi yollarından biri, ayrıntılı bir müşteri profili oluşturmaktır. Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanırsanız, hedef pazarınızın ihtiyaçlarını karşılayan yeni tasarımlar ve içerikler bulmak o kadar kolay olacaktır.
Kitleniz hakkında bilmeniz gereken bazı temel noktalar:
- Kişisel hedefleri nelerdir ve işiniz veya hizmetleriniz bu şeylere ulaşmalarına nasıl yardımcı olabilir?
- Mevcut sıkıntılı noktalar nelerdir ve işletmeniz veya hizmetleriniz bunlara nasıl çözüm üretiyor?
- Genel hedef kümeniz nedir? ( yaş, cinsiyet, konum, uyruk, maddi durum, beğeniler vb.)
- Hedef kitlenizin takılıp kalabileceği satış noktaları nelerdir? ( fiyat, renk, kullanım vb.)
- Ürününüz veya hizmetiniz için müşterilerinizin fiyat aralıkları nedir?
Başarılı bir testin anahtarı, hedef kitlenizin ne istediğini ve bunu onlara nasıl kolayca verebileceğinizi bulmaktır. CRO nihayetinde, trafiğinizin markanızla aynı seviyede olduğundan ve sitenizle olan deneyimlerinin olumlu olduğundan emin olan ve memnun edilebilmiş insanları kapsar.
3- Hipotez Oluşturma
Hedef kitlenizin kim olduğunu ve ne yapmalarını istediklerini öğrendikten sonra, sitenizde test etmek için bir şeyler bulmanız gerekir.
Müşteriler sayfalarda dolaşır ve sitenizi deneyimlerlerken bazı dikkat edilmesi gereken noktalar ortaya çıkar. Bu bu noktada sorunları çözmek için kendinizi bunalmış ve yorgun hissediyorsanız sitenizde dönüşümleri etkileyen aşağıdaki nedenleri madde madde değerlendirmeyi ihmal etmeyin:
- Açılış sayfalarında çok fazla veya rekabet eden TO’larınız var: Farklı trafik türlerini ele almak istiyorsanız, daha fazla TO’ya ihtiyacınız yoktur; daha fazla açılış sayfasına ihtiyacınız vardır.
- Kafa karıştıran teklif uyuşmazlığınız var: Ziyaretçileriniz basit bir çözüm beklerken kendilerini karmaşık bir durumun içinde buluyorlarsa bu ziyaretçilerinizin kafasını karıştıracak ve akıllarında soru işaretleri bırakacaktır ya da teklifiniz karmaşık ve önemli bir noktaya değinmekten uzaksa bu da müşterilerde gereksiz bir şüphenin varlığını ortaya çıkartıyordur.
- Zayıf kullanılabilirliğiniz var: Formlar zor veya çok uzun olup mobil uyumlu olmayan siteler, görsel karışıklık veya kötü renk seçimi, yavaş yükleme süresi gibi nedenlerden Eylem Çağrısı (Call to Action)’nı bulmak zordur.
- İçeriğiniz kafa karıştırıcı: İçerik yanlış yerlere yerleştirilmiş olabilir veya net değildir ya da kötü yazılmıştır
- Hayal kırıklığına uğradılar: İzleyicileriniz belirli bir şey arıyorken siz onlara genellemeler sunmuşsunuzdur.
- Bağlanmıyorlar: Hem içerik hem de deneyim açısından tanımlayabilecekleri kişisel bir bağlantı kurmamış olabilirsiniz.
- Sayfanız kabataslak görünüyor: Siteniz zayıf bir tasarıma, sosyal medyada yetersizliğe, güvenlik sertifikalarına veya kişilerin güvenemeyeceği tuhaf iddialara sahip olabilir
- Amaçlanan eylemler net değil: Harekete geçirme ifadenizin bulunması zor, ilham verici veya anlaşılması zor olabilir
- Kalite unsurlarına sahip değilsiniz: En etkili site bile ilgisiz trafiği dönüştürmez. Trafik kalitenizi iyileştirmek, testlerinizin etkinliğini önemli ölçüde artıracaktır.
Web sitenizi ve açılış sayfalarınızı test etmek ve optimize etmek için sınırsız olanaklara sahipsiniz ve bu olanaklar, dönüşüm oranı optimizasyon planınızı test etmek için hipotezler oluşturmanıza yardımcı olmak konusunda sadece başlangıçtır! Hangi değişkenleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini daha iyi analiz etmek için ilerlemenizi ve bulgularınızı kaydettiğinizden emin olun!
Web Sitenizin Test Edilmesi
Artık CRO’yu içeride ve dışarıda anladığınıza ve elinizde bir planınız olduğuna göre, sitenizdeki şeyleri test etmeye başlayabilirsiniz. Bugün web sitenizde CRO yapmaya şunları yaparak başlayabilirsiniz:
1- Kişiye Özel Açılış Sayfası Oluşturun
Birçok web sitesi, kullanıcıları ürün ve hizmetler için genel bilgi sayfalarına yönlendirmekte hata yapar, oysa kullanıcıların aradığı belirli bilgilere yönelik bir yaklaşıma sahip olabilirsiniz.
Bu nedenle, herhangi bir ücretli reklam yapıyorsanız (Google Reklamları, Bing Reklamları, vb.), Trafiğinizi özel bir açılış sayfasına gönderiyor olmalısınız. Bunu yapmak için pek çok neden vardır, ancak en büyük neden sayfa optimizasyonudur. Sitenize trafik çekmek için ödeme yapacaksanız, onları satmak ve aradıkları içeriği vermek için tasarlanmış bir sayfaya göndermek istersiniz.
Açılış sayfaları aynı zamanda CRO’yu sağlayan en kolay sayfa türüdür, neden işleri kendiniz için zorlaştırasınız ki?
2- Bir Hipotezle Ortaya Çıkın
Tüm iyi CRO testleri bir test hipotezi ve planı ile başlar ve dönüşümlerinizi etkileyen site öğeleri hakkında tahmini değerlendirmelerde bulunduğunuzda, bu iş için ilk adımı atmış olursunuz. Yardımcı olması açısından, aşağıdaki alanları problemlerin çözümüne yönelik önemli noktalar olması açısından göz önünde bulundurup değerlendirebilirsiniz:
- Başlık: Başlığınız satmalı ve satış için zorlamalıdır.
- Teklif: Hedef kitleniz siz değilsiniz, bu yüzden her zaman istediğiniz gibi cevap alamayabilirsiniz. Onlarla uyum sağlayan içerikler oluşturmaya çalışın.
- Harekete geçirme ifadesi (CTA): Teklifiniz gibi, harekete geçirme ifadesi ile ilgili keşfedilecek birkaç test de yapılabilir. Genel ifadeler yerine daha açıklayıcı bir harekete geçirici ifade deneyin (burayı tıklayın, kaydolun, buradan indirin … gibi)
- Medya: Bazen yeni bir fotoğraf veya video ile fark yaratabilirsiniz. Görsellerin gücünü hafife almayın!
Göz önünde bulundurmanız gereken bir hipotez ve tasarım / içerik değişkenleri sağlandıktan sonra sıra test etmede!
3- A/B Testi
Ölçmeye ve optimize etmeye başlamanın en kolay yolu, A/B testi denilen şeydir.
A/B testi nin tam olarak neye benzediğini anlamak kolaydır; adı üstünde “A” maddesini alıyorsunuz ve “B” maddesine göre test ediyorsunuz. En yüksek dönüşüm oranına sahip sürüm testin kazananı oluyor.
Bu tür bir testi, kampanyalarınızı optimize edebileceğiniz ve bir grup işe yaramaz parçalar yerine çalışan en iyi performansa sahip tüm öğelerin bulunduğundan emin olduğunuz, tıklama başına ödeme pazarlamasında da yapabilirsiniz.
Başarılı bir A/B testi yapmak için tek yapmanız gereken bir sayfanın ve içerik parçasının iki farklı versiyonunu ayarlamak ve trafiğinizi yarısı A değişkenine, yarısı B değişkenine gidecek şekilde aralarında bölmek.
Trafiğinizi bölmek için, bir tür CRO yazılımı yardımına ihtiyacınız olacak. Google Optimize, her zaman en iyi araç olmasa da ücretsiz olması nedeniyle gayet kullanılabilir durumdadır. Orta ve üst seviye CRO yazılımı arıyorsanız, ucuzdan pahalıya VWO, Optimizely veya Adobe Target’i öneririm.
CRO konusunda ciddiyseniz, sonunda yatırım yapmak isteyeceksiniz ancak en iyileri ile çalışmak için kendinizi baskı altında tutmayın! Nihayetinde bu test platformlarının her biri, web sitenizin veya açılış sayfanızın farklı sürümlerini test etmenize ve hangi sürümün en iyi dönüşüm oranına sahip olduğunu görmenize olanak sağlar.
Olmazsa Olmaz CRO Araçları
İşte size trafiğinizi farklı sayfa veya site tasarımları arasında bölmenin ve insanların her bir varyasyona ne şekilde yanıt verdiğini ölçmenin yanı sıra davranışları hakkında size bilgi vermesini sağlayacak CRO test araçları:
- Google İçerik Denemeleri (Google Content Experiments). Google İçerik Denemeleri aslında Google Analytics’in içindeki ücretsiz bir araçtır, bu nedenle kullanmamak için hiçbir gerekçeniz olamaz. Ancak unutmayın, Google içerik denemeleri gerçek zamanlı sonuçlar vermez, bu nedenle bazıları için mükemmel bir seçenek olmayabilir.
- Unbounce. Yalnızca bir açılış sayfasını test etmeniz gerekiyorsa, Unbounce bunun için uygun bir araçtır. Çeşitli açılış sayfalarını hızlı bir şekilde oluşturmanızı ve test etmenizi sağlayan güçlü ve kullanımı kolay bir sistemdir.
- Optimizely. Optimizely, Google İçerik Denemelerinden daha pahalı bir seçenektir, ancak testlerinizin sonuçları hakkında ek bilgiler sağlayan bazı ekstra özelliklere de sahiptir.
- Görsel Web Sitesi Doktoru. Görsel Web Sitesi Doktoru (VWO), Optimizely’den biraz daha ucuzdur ve sezgisel bir arayüze sahiptir, bu yüzden favori CRO test araçlarınızdan biri olmaya adaydır.
- Qualaroo. İnsanların site deneyimleri hakkında neler düşündüğünü, neyi sevip neyi sevmediğini öğrenmenin en kolay yolu, onlara sormaktır. Qualaroo, bu işlemi kullanıcıların siteden çıkmadan önce tamamlayabilecekleri yerinde anketler sunarak otomatikleştiriyor. Tabii ki, herkes bir anketi doldurmayacak, bu nedenle kullanacaksanız bunu dikkatli yapmalısınız, ancak yerinde anketler size kullanıcı deneyiminize dair inanılmaz derecede yardımcı bilgiler verebilir.
- UserTesting.com. Site deneyiminizi öğrenmenin başka bir harika yolu, başka birisinin web sitenizi gezinmeye çalışmasını izlemektir. UserTesting.com, sitenizde belirli şeyler yapmaya çalışan kişilerin kaydedilmiş videolarını size gönderir. Bu videolarda, kullanıcılar düşüncelerini yaşadıkları süreçleriyle konuşarak aktarırlar, böylece sitenizle etkileşime girmeye çalıştıkları için ne düşündüklerini hissedebilirsiniz. Ancak, bu kullanıcılar hedef kitlenizin bir parçası olmayan kişiler de olabilir, bu nedenle çok özel bir alana pazarlık ediyorsanız, bu kişilerin fikirleri pek de yardımcı olmayabilir.
- Feng-GUI. Feng-GUI, gerçek kişilerin verilerini kullanmak yerine, binlerce göz izleme çalışmasından elde edilen verilere dayanan bir algoritma kullanarak insanların web sitenize nasıl yanıt vereceğini tahmin etmeye çalışır. Açıkçası, bu yaklaşımın belli kısıtlamaları vardır, ancak Feng-GUI, gerçek bir göz takip çalışması için ödeme yapmaktan çok daha ucuz ve gerçeğe yakın sonuçlar sunabiliyor.
Daha pek çok kaynak mevcut. Bu nedenle verilerinizi bütünsel bir görünüm elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz kadar değerlendirdiğinize emin olun.
Daha İyi Dönüşümler İçin Dikkat Edilecek 6 Adım
1- Dikkat Dağıtmak
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, CRO tamamen web sitenizdeki olumsuz düşünceleri gidermeyle ilgilidir. Müşterileriniz gibi düşünün ve kendinizi web sitenizi ziyaret edenlerin yerine koyun.
Sayfalarını kontrol et. İçerik akıcı bir biçimde düzenlenmiş mi? Kolayca sayfada bulunmaktan sıkılıp gezinmekten vazgeçebilir misin? Peki ya harekete geçirici çağrı (CTA)? Net, öz ve ikna edici mi? Her sayfa için tek tek hedeflerin ne olduğu anlaşılabiliyor mu?
Sayfada neyin öne çıkmayı başaramadığını ve neyin olmadığını öğrenin. Bağlantılar, telefon numaraları ve tabii ki CTA gibi önemli olan her şey kolayca görülebilir olmalıdır.
Ekranın üst kısmında görünen tüm içerikler, insanların sayfanıza gelmesinin ana nedeni ile ilgili değildir. Bu içerikler pek çok şekilde olabilir, ancak e ticaret sitelerinde gözlemlenen en yaygın hata “ilgili teklifler”, site genelinde görüntülenen promosyonlar, reklamlar, diğer sayfalara veya kenar çubuklarına bağlantılar gibi şeylerdir.
İşleri basit tutun ve daha fazla teklif oluşturmanız gerekiyorsa, bunları farklı açılış sayfalarına yönlendirin!
2- Sonraki Adım Açık Olsun
Potansiyel müşterileriniz sitenizde ne yapmaları gerektiğini gerçekten bilemezler. Sayfanıza belirli bir nedenle gelmişlerdir, ancak daha sonra onları dönüştürmeye ikna etmek tamamen size kalmış.
Ancak, insanların dönüştürülmesini istiyorsanız, dönüştürmek için ne yapmaları gerektiğini açıklamanız gerekir. Ne yazık ki, çok az sayıda site bunu iyi yapıyor ve bu sorunun çözümü tasarımcılarınızın omzundadır.
Tasarımcılar uyumlu şeyler tasarlamayı severler. Gerçekten de bunu yapmayı çok severler.
Ancak, karşılaştığım 10 siteden 9’unda, aşağıdakiler bir şekilde uygulanmıştır:
- Tüm site genelinde kullanılan 3 veya 4 rengi içeren bir renk paleti veya “marka renkleri” var.
- Bu renklerin çoğu gri ve mavi gibi nötr renkler.
- Başlıklar, düğmeler, bağlantılar ve tasarlanmış grafiklerin tümü aynı rengi kullanıyor.
- Hiçbir şey tasarımla zıtlık oluşturmuyor ve “ben buradayım” diye bağırmıyor.
Sitenizin, insanların ne yapmasını istediğinizi açıkça iletme konusunda iyi bir iş yapıp yapmadığını merak ediyorsanız, sayfanızı açın, bilgisayarınızdan kalkın ve monitörünüzden yaklaşık 2-3 metre uzakta durun.
Buradan bakınca neye tıklayacağınızı kolayca söyleyebilir misiniz? Söyleyemiyorsanız, bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor demektir ve bu test size bir maliyet getirmez!
Beyinlerimiz zıt renklerden etkilenir. Renk kontrastı yoksa, görsel olarak her şey zihnimize aynı görünür, bu yüzden ne yapacağımızı bulmak için okumaya zorlanırız.
Beyinlerimiz ne yapacağını bulmak için okumak zorunda hissettiğinde, bu sinir bozucu olur ve bu tür hayal kırıklıkları asla dönüşüm oranları için iyi değildir.
3- Sayfanıza Doğru İçerikleri Yerleştirin
Ziyaretçiler menüleri istedikleri sayfayı bulmak için kullanmak zorunda gibi hissediyorlarsa, sitenizle ilgili sorun var demektir. Ziyaretçilerin sitenizdeki gezinme macerasında sonraki muhtemel gezecekleri bir iki sayfanın ne olacağını iyi bilmelisiniz.
Bir sonraki adım, sayfanızdaki eylem çağrısı olmalıdır. İnsanlar menüleri sık kullanıyorsa, aradıklarını bulmakta zorluk çekiyorlar demektir. Onları gitmelerini istediğiniz yere değil, görmek istedikleri sayfaya gönderin.
4- Sabırlı Olun
A/B testi yaparken, özellikle mevcut testiniz umduğunuz türden sonuçları üretmediğinde, yeni değişkenler oluşturmaya devam etmekten vaz geçmeyin.
Ancak, A/B testi konusunda en önemli şey ve başarının anahtarı gerçekten sabırlı bir tutum sergilemektir. Çok sayıda sayfa (özellikle trafiği düşük olanlar) yeni bir teste başladıktan hemen sonra sonuçları almaya başlayacaktır.
Sayfalarınızı test ederken, güven oranına dikkat edin ve yalnızca iki gün önce sayfanızın rakibinden en az iki kat daha iyi performans gösterdiğini söyleyerek kendinizi ve müşterinizi kandırmayın. Olayların gerçekleşmesi için kendinize zaman tanıyın.
Birkaç hafta içinde %90-95 arasında bir güvene sahip hale gelirseniz ve yeni sayfanız %200 daha iyi bir dönüşüm oranına sahipse, o zaman parti verme zamanı gelmiş demektir.
5- Eylem Çağrınızı Kolay Bulunur Yapın
Sitenizdeki her sayfa, kullanıcıyı yolculuğunda bir sonraki adıma götüren açık bir eyleme geçirme ifadesi (CTA) içermelidir.
Şimdi, eylem çağrınızı daha az belirgin bir yere koymanın dönüşüm oranınıza yardımcı olabileceği zamanlar vardır, ancak genel olarak, eylem çağrınız ne kadar belirgin olursa, o kadar fazla insanı dönüştürme olasılığı artar.
Bu, özellikle sayfanın tümünün birilerinin satın alma amacını gerçekleştirmek amacıyla hazırlandığı e ticaret türü şirketler için geçerlidir. Nasıl satın alınacağını bulmayı zorlaştırırsanız, insanlar birçok işlemi tamamlamayacaklardır.
İnsanlar web sitelerinde gezinmiyor değiller, belli ki bunu yapıyorlar ancak bu, insanların aradıklarını bulmak için bir sayfada gezinmek zorunda olduklarını hissetmekten hoşlandıkları anlamına gelmez.
Eylem çağrısı çoğu işletme için insanların bir sayfada gördükleri ilk şey olmalıdır. Bu onlara ne yapacaklarını bildikleri konusunda güvence verir. Tabii ki, daha ikna edici olmaya ihtiyaç varsa sayfanın geri kalanı karar vermelerine yardımcı olmak için kullanılabilir, ancak başta en azından ne yapmaya (ya da yamamaya) karar verdiklerini bilmelidirler.
6- Test Etmekten Vazgeçmeyin
Muhtemelen bu noktada yeniden hatırlatmaya gerek yok ama, bir kez daha vurgulayalım: test hiç bitmeyen bir süreçtir. Yeni ve güçlü bir değişkene sahip olmak, dönüşüm oranınızı, potansiyel müşterilerinizi ve satışlarınızı daha da arttırma kabiliyetinizi mutlak surette artırır. Faydalı bir yöntem keşfettikten sonra, hemen bir sonraki testin neyi içereceğini düşünmeye başlayın.
Benzer şekilde, A/B testinde başarısız testler yoktur. Yeni varyantınız orijinal sayfanızdan daha iyi performans göstermiyorsa, yeni fikrinizin eski fikrinizden daha iyi olmadığını kabul etmelisiniz.
Her iki durumda da iyi olan testin neden iyi olduğunu anlayabiliyorsanız, bu bilgileri mevcut sayfanızın ve diğer birçok sayfanın performansını iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra başarım genellikle daha kolaydır, ancak bu durum ortaya çıktığında akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır.
Birincisi, yaptığınız şeyi tekrar etmeyin. Yeni başlığınız dönüşümlerdeki artışın nedeni olsaydı, o alanı şimdilik yalnız bırakın ve sayfanızdan başka nelerin faydalanabileceğini görün.
Kendinizi sürekli müşterilerinizin yerine koyun ve sayfaları gezinirken onların soracağı soruları sorun. Bu kendini müşterilerin yerine koyma süreci, sübjektif olarak düşünmenize ve doğru çalışan ve çalışmayan parçaları keşfetmenize yardımcı olacaktır.
Sonuç
Tüm bu yeniden tasarlamalar ve testlerin arasında dönüşüm oranı optimizasyonu basit bir ilkeye dönüşür: potansiyel müşterileriniz istediklerini elde ettiğinde siz de istediğinizi elde edersiniz.
İşin püf noktası, potansiyel müşterileriniz için sunmayı istediğiniz şeyi size nasıl veri haline getireceğini bulmaktır.
Neyse ki, sitenize nasıl daha yakından bakacağınızı biliyorsanız, web sitenizin tasarımında ve içeriğinde faydalı versiyonları bulmak ve test etmek oldukça kolaydır. Bu testler sorunlu alanları gidermenize ve sitenizi ziyaret edenlere ideal bir deneyim sunmanıza yardımcı olabilir.
CRO, test veya web sitenizle ilgili herhangi bir şey hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bize ulaşın!
Dönüşüm oranı optimizasyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Denediniz mi ve SEO için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
Leave your comment