Blog Filters
Picture for blog post Dropshipping Nedir?
Tuesday, 4 April 2023

Dropshipping Nedir?

İnternet üzerinden alışverişin yeni bir ticaret modeli olan drop shipping her geçen günle popülerlik kazanmaktadır. Tedarikçilerin potansiyel müşterilere ulaşmasını kolaylaştıran drop shipping, bu süreçte yer alan herkes için faydalıdır. E- ticaret alanındaki temel kavramlardan birisi olsa da günümüzde hala dropshipping ile ilgili soru işaretleri bulunur. Bu soru işaretlerini gidermek ve konuyla ilgili en çok merak edilen detayları öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dropshipping, bir firmanın satışını gerçekleştirdiği ürünleri kendine ait bir stokta bulundurmadığı perakende bir satış yöntemidir. Dropshipping kullanılan bir satışta, mağaza bir ürün satışını gerçekleştirdiğinde, ürünü bir tedarikçiden tedarik eder ve doğrudan siparişi oluşturan müşteriye ulaştırır. Dropshipping ve geleneksel perakende iş modeli arasındaki en belirgin fark, satışı gerçekleştiren firmanın kendi stok veya envanterinin olmamasıdır. Bunun yerine satıcı, siparişleri karşılayabilmek için müşterinin talep ettiği şekilde envanter satın alır. Alibaba ve Amazon bu tedarik yöntemiyle çalışmanın getirdiği geniş ürün yelpazesini en uygun fiyatlarla sunmayı sağlayarak popülerliğini her geçen gün arttırıyor. Online alışveriş dünyasının dengelerini bozan bu iki önde gelen firmayı, diğerlerinden ayıran dropshipping tedarik yöntemini bu yazımızda sizler için inceledik.

Dropshipping Yönteminin Avantajı Nedir?

Geleneksel olarak ürün satışı yapmak için üretim ücretleri gerekir. Ürünlerin oluşturulmasında kullanılan malzemelerin toplu olarak alınması, malzemeleri bir araya getirmek için bir alanın kiralanması veya ayarlanması beklenir. Ayrıca zaman içerisinde artan satışlara ayak uydurmak için personel alımı da gerekbilir. Tüm işleri tek başına halledemediğiniz noktada; siparişlerin düzenlenmesi, ürünlerin üretilmesi, paketleme aşamasının tamamlanması gibi görevlerde desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Tüm bu masraflar düşünüldüğünde e- ticarete başlamanın en kolay yolunun dropshipping olduğu görülür. Büyük bir sermayeniz olmasa bile bu alanda gerekli tecrübeyi edinmenizi sağlar. Ayrıca müşteri beklentilerinin karşılanması, profesyonel ticaret dünyasında deneyim kazanılması, tedarikçilerle etkili iletişim kurulması gibi yeteneklerin gelişmesi de dropshipping ile mümkündür.

 

İnternet bağlantısı ve bilgisayar, dropshipping sürecine başlamak için ihtiyaç duyacağınız tek şeydir. Bu özgürlük, istediğiniz her noktadan işinizi yönetmenizi sağlar. Tam zamanlı bir işiniz olsa bile, öğle aralarında, işten çıktıktan sonra veya işe gitmeden önce biraz zaman ayırarak drop shippinge başlayabilirsiniz. Ek bir gelir olacak bu e- ticaret hobisini istediğiniz ölçülerde yapabilirsiniz. Günün kısa bir zamanını ayıracağınız ek bir gelir olarak kalmasını sağlayabilirsiniz. Siparişleri buna göre kabul edip tedarikçilerle bu yönde anlaşabilirsiniz. Zaman içerisinde dropshipping işinizi büyüterek sizi tam zamanlı olarak destekleyecek maddi bir kaynağa dönüştürebilirsiniz. Yeterince deneyim kazandıktan sonra hem tedarikçi hem de satıcı olmayı deneyebilirsiniz. Tedarik süreci ile uğraşmak istemezseniz drop shipping faydalarından yararlanmaya devam edebilirsiniz.

 

Dropshipping, farklı sektörlere hakim olma özgürlüğü yaratır. Normal şartlar altında sayılı sayıda ürün veya tek bir sektörün satışını gerçekleştirmeniz gerekebilir. Tedarikçi olmanın kısıtlaması üstünüzden kalktığında istediğiniz tüm sektörlerden satışlara başlayabilirsiniz. Birbiriyle bağlantılı sektörlerden ürünleri aynı başlık altında birleştirerek müşterilerin işini kolaylaştırabilirsiniz.

 

Sipariş süreci satıcının sorumluluğundadır ve gönderilerle tedarikçiler ilgilenir. Gönderi sürecine zaman ayırmayan satıcıların, kargo anlaşmaları yapması gerekmez. Bu durum tüm e- ticaret sürecinde zamandan tasarruf etmeniz ve daha fazla sipariş odaklı çalışmanız için imkan yaratır.

Büyük olasılıkla dropshipping iş modelinde, ticaret için en çekici gelen avantajı, envanterinize yüklü miktarlarda yatırım yapmak zorundalığınız olmadan bir e ticaret mağazası açmanızı mümkün kılmasıdır. Geleneksel perakendecilikte, perakendeciler sermayelerinde başlangıç envanteri oluşturmak için büyük bir pay ayırmak zorunda kalırlar. Dropshipping modelinde ise satışı gerçekleştirdiğiniz müşteri ödemesini gerçekleştirmeden önce bir ürün satın almak mecburiyetinde olmazsınız. Sermayenizde ön stok yatırımları gerçekleştirmeden, çok düşük bir bütçeyle kendinize ait bir dropshipping firması oluşturmak mümkündür. Dropshipping ile siparişlerin paketlenmesi ve gönderilmesi; muhasebe nedenlerinden dolayı stok takibi, iadelerin ve gelen gönderilerin ele alınması gibi iş yüklerini de yaşamazsınız.

Envanter oluşturmak veya bir deponun sorumluğunu üstlenmek mecburiyetinde olmamanız işletmenizi oluştururken oldukça düşük bir bütçeye ihtiyaç duyarsınız. Aslında, birçok başarılı dropshipping şirketi, dizüstü bilgisayarlı bir ev ortamından ayda oldukça az bir masrafla işletiliyor. İnternet erişimi olan hemen hemen her yerden bir dropshipping işletmesi yapılabilir. Tedarikçilerinizle ve müşterilerinizle bağlantınızı koruyabildiğiniz sürece, işinizdeki her süreci yönetebilirsiniz.

Satacağınız ürünleri satış işleminden önce satın tedarik etmeniz gerekmediği için, müşterilerinize bir geniş bir ürün yelpazesi sunabilirsiniz. Tedarikçileriniz bir ürünü stoklarına dahil ederse, satış sitenizde bu ürünün satış durumunu haricen bir ödeme yapmadan isteyebilirsiniz. Dropshipping tedarikçilerinden yararlandığınızda, sipariş hareketliliğini izlemek için yapılan işlerin çoğu iş yükünüzü paylaştığınız tedarikçileriniz tarafından yönetilir.

 

dropshipping avantajı

Dropshipping Yönteminin Dezavantajları Nelerdir?

Tüm bu avantajlar, dropshipping’i hem ticarete yeni atılan hem de ticaret yöntemini değiştirmek isteyenler için çok çekici bir yöntem haline getirse de bazı dezavantajlar da gözden kaçmayacak detaylar haline geliyor.

Düşük kar oranları, son derece bir rekabet ortamına sahip dropshipping pazarında çalışmanın en büyük dezavantajıdır. Bu işleme atılmak kolay olduğu ve harcamaları çok az olduğu için birçok satıcı, kazançlarını arttırmak hedefiyle en düşük harcamalarla mağaza kurarken, atılımları için cüzi miktarlarda yatırım yaparak, zarar dahi ettikleri kar marjları üzerinde işlem yapabiliyorlar.  Ancak bu, müşterilerin fiyatlarını sizinkiyle karşılaştırmasını engellemiyor. Endişelendiren bu artış, eticaret içindeki kâr marjını hızla tahrip ediyor.

Kendi ürünlerinizi stoklarsanız, stok durumunuzu eş zamanlı bir şekilde takip etmek oldukça kolaydır. Fakat, siparişlerinizi birden fazla depodan tedarik ederken, stoklar sürekli olarak hareketlidir. Mağazanızın stok durumunu tedarikçilerinizin de iş ortaklarıyla kontak halinde olabilmenin yolları olsa dahi, bu kanallar her an optimum şartlarda çalışmaz ve tedarikçiler her zaman gereken özveriyi sağlayamayabilirler. Ayrıca birden fazla tedarikçiyle çalışıyorsanız web sitenizdeki ürünler, çeşitli nakliye şirketlerinden kaynaklanır ve bu, nakliye masraflarınızı zorlaştırır. Sektörün önde gelen kargo ve nakliye şirketleri dahil, verilen iş emirlerini yerine getirirken bazı teknik hatalara neden olabilir.

Ayrıca güvenilirliğine emin olmadığınız ortalama bir kalitedeki tedarikçiler, eksik ürün sevkiyatlarıyla ve düşük kaliteli ambalajlarla firmanızın güvenirliğini sarsabilecek sorunlara yol açabilir.

Dropshipping gibi bir stoksuz çalışma yönetiminde XML entegrasyonun önemi ve OmniTicaret kanalları arasında entegrasyonlar hakkında da detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

DropShipping Kimler Yapabilir?

Dropshipping yapmaya başlamak için sermaye veya üretim ihtiyacı olmadığından herkesin yapabileceği bir işlemdir. Basit birkaç adımı takip ederek ve kendinizi e- ticaret alanında bilgilendirerek bu sürece başlamanız mümkündür. Satış gerçekleştirilecek sosyal medya platformunu belirlemek, dropshippingin ilk adımı niteliğindedir. Bu işlemin için var olan satış platformlarını kullanabileceğiniz gibi, yeterli bilgiyle kendi sitenizi açmanız da mümkündür. Tedarikçilerin ürünlerini hedef müşteri kitlesine hızla ulaştırmak için reklam sektörüne de hakim olmak gerekir. Youtube, Facebook, Google reklamları, günümüzde en çok kullanılan imkanlardan bazılarıdır. Bu reklam olanaklarını başarılı şekilde kullanmak için gerekli tüm bilgilere internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Reklam başarısı arttıkça daha çok müşteriye ulaşılır ve satışların yükseldiği gözlenir.

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Leave your comment

back to top
Filters