Blog Filters
Picture for blog post Firewall Nedir?
Tuesday, 4 April 2023

Firewall Nedir?

Bir tür güvenlik çözümü olan firewall nedir diye araştırıldığında bu kavramın giden ve gelen ağ trafiğini izlediği, kötü amaçlı uygulamalara ile yazılımlara engel olduğu görülecektir. İzinsiz erişimlere engel olan güvenlik duvarı tehditleri dışarıda tutmayı sağlar. Güvenli ağ trafiğine izin veren bu sistem internet ortamında ilk savunma hattı olarak ifade edilir. Ağa gelen ve giden verileri kontrol eden firewall olası tehditleri filtreleyerek engeller. Her geçen gün geliştirilen bu sistem güvenilir kaynaklardan gelen kötü niyetli istekleri önler. Dijital güvenlik duvarı ismiyle de bilinen sistem içerik filtreleme, web fitreleme, port filtreleme, IP filtreleme gibi özellikleri içerir. İşletim sistemlerinin büyük bir bölümü kendi yazılım tabanlı firewall sistemlerini kullanırlar.

Firewall Ne İşe Yarar?

İzinsiz uzaktan erişime karşı koruma sağlayan güvenlik duvarı habersiz şekilde ağa girmeye çalışan kişilere engel olur. Bu nedenle ağa karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri firewall olacaktır. Özellikle haberleşmesinin büyük bir kısmını e posta üzerinden yapan firmalarda ağa sızabilecek zararlı yazılımlardan korunmak ve gerçekleşen e posta trafiğini denetlemek için güvenlik duvarına ihtiyaç vardır. Bu uygulama ile istenmeyen spam mailleri engellenir, mail trafiği daha güvenli hale gelir ve elektronik postalar üzerinden virüslerin ağa girmesi önlenir. Genelde oyun sunucularında bu tür zararlı yazılımlar sıklıkla bulunur. Oyun sitelerinden bilgisayara bulaşan bu virüsler oyunun parçası zannedilerek bilgisayara indirilir. Bunlara karşı önlem olması adına çevrimiçi oyunlar tercih edilmelidir.

Firewall Nasıl Çalışır?

Bilgisayar korsanlarının internet bağlantısı olan cihazlara ve bilgisayara sızmasına engel olan güvenlik duvarı siber saldırıları önlemeyi amaçlar. Buna yönelik olarak veri aktarma mekanizmasına koruma katmanı ekler ve tanınmayan ya da yetkisiz bir kaynaktan gelen veya şüpheli olan ağ trafiğinin oluşmasın engel olur. Firewall nedir diye bakıldığında tehlikeli ve güvenli trafik arasında ayrım yaptığı görülür. Erişimi kontrol etme özelliği bulunan bu duvar kendi içerisinde çeşitli işlevlere sahiptir. Bunlar arasında etkinlikleri ve uyarıları özetleme, dahili ağ adreslerini koruma ve örtme, güvenilen ağdaki etkinliği ayırma, tanımlanmış güvenlik ilkelerini yürütme ve ağ geçidi savunması gibi özellikler yer alır. Bu işlevler sayesinde güvenlik duvarı daha etkin hale gelir.

Firewall Çeşitleri Nelerdir?

Kullanılacak güvenlik duvarı ne kadar gelişmiş olursa etkinliği o kadar atacaktır. Yapısal olarak firewall kendi içerisinde donanımsal ve yazılımsal olarak iki gruba ayrılır. Bunların ikisi birlikte kullanmak idealdir. Bu türlere ilave olarak proxy tabanlı, paket denetimi, durum denetimi, yeni nesil güvenlik duvarları, devre düzeyi gibi güvenlik duvarlarını kullanmak da işe yarayacaktır. Yazılımsal firewall bireysel ev kullanıcıları arasında yaygın olup bilgisayarda arka planda çalışır. Bir ağ ya da sitemin korunduğu bu firewall biraz daha küçük çaplıdır. Donanımsal firewall ise birden fazla bilgisayara sahip olan şirketler için uygundur. Ayrıca kablo modem ya da DSL gibi geniş bant internet bağlantısı bulunan işletmeler tarafından tercih edilir. Bilgisayarda çalışmaz ve bu nedenle hız ya da sistem performansı etkilenmez. Maliyetinin düşük olması ve kullanıcıların uzak noktadan iş ile ilgili verilerine erişebilmesi bu güvenlik duvarının en önemli özellikleri arasında yer alır.

Yeni Nesil Firewall Özellikleri

Uygulama katmanı saldırıları ya da gelişmiş kötü amaçlı yazılımlar gibi modern tehditlere engel olan güvenlik duvarı erişim kontrolü haricinde çeşitli avantajlı özelliklere sahiptir. Bunlar entegre izinsiz girişi önleme, durum denetimi gibi standart güvenlik duvarı yetenekleri, gelişmiş güvenlik tehditlerine karşı teknikler, tehdit istihbaratı kaynakları, riskli olan uygulamaları görmek ve bunları engellemek için farkındalık oluşturmak gibi işlevlerdir. Gelecekteki bilgi akışını de dikkate alacak şekilde güvenliği geliştirme yöntemleri bulmak da güvenlik duvarının fonksiyonlarındandır.

Neden Firewall Olmalıdır?

Genelde antivürüs ve firewall nedir sorularının yanıtının aynı olduğu düşünülür. Oysa güvenlik duvarı söz konusu paketlerin kötü amaçlı yazılıma sahip olup olmadığını kontrol etmez, şüpheli ağ trafiğinin otomatik olarak engellenmesini sağlar. Etkili ağ güvenliği için güvenlik duvarına ihtiyaç vardır. Yetkisi olmayan erişimleri kısıtlamak amacıyla tasarlanan firewall türleri ağın ve bilgilerin erişimsiz kullanıcılar tarafından ele geçirilmesini önler. Düzenli şekilde güncellenen güvenlik duvarı veri güvenliği ve kontrolü açısından önem taşır, daima etkili ve basit bir çözümdür.

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Leave your comment

back to top
Filters