Blog Filters
Picture for blog post İhbar Süresi Hesaplama
Tuesday, 4 April 2023

İhbar Süresi Hesaplama

İşyerlerindeki çalışanların uyması gereken farklı kurallar ve takip etmesi gereken politikalar bulunur. Bu kurallar hem o işyerinde çalışırken hem de ayrılırken geçerlidir. İhbar süresi, işyerinden ayrılma sürecini ilgilendiren kavramlardan birisidir. Tam olarak nasıl hesaplandığı, ne anlama geldiği ve ne zaman başladığı, her zaman merak edilen konular arasında bulunur. Yazımızın kalanını okuyarak ihbar süresiyle ilgili sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.

İhbar Süresi Nedir?

İşyerlerinde farklı tipte çalışma sözleşmeleri olabilir. Bunlardan birisi, süreli çalışmalardır. Eğer işe başlamadan önce 6 ay, 1 yıl gibi ne kadar süreyle çalışacağı belirlendiyse ihbar süresi geçerli olmaz. Sürekli çalışma için işe alınan bireylerde ihbar süresi geçerlidir. İhbar süresi hem çalışan kendi isteğiyle ayrılmak istediğinde hem de işvereni onu çıkartmak istediğinde geçerlidir. Bu sürenin amacı, işverene çalışanın yerine geçecek birisini bulması için gerekli zamanı tanımaktır. Böylece çalışan ayrıldıktan sonra bile şirketin doğal akışı bozulmamış olur. Ayrıca gerekli evrak işlemlerinin tamamlanması için bu süre gereklidir. İhbar süreleri, çalışanın ne kadar süredir o şirkette bulunduğuna bağlı olarak değişir. Sürelere uymak istemeyen bir taraf olduğunda ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. Tazminat da çalışanın şirkette geçirdiği süreye göre değişen miktarlarda ödenir.

İhbar Süresi Nasıl Hesaplanır?

İhbar süresi hesapları oldukça basit ve hızlı şekilde tamamlanabilir. Bu hesabı yapmak için tek bilmeniz gereken çalışanın şirkette ne kadar süredir bulunduğudur. Genel ve ortalama değerler yerine tam olarak hangi tarihte işe başladığını bilmek, hesap sürecini kolaylaştıracaktır.

  • 6 aydan az süredir bulunduğu şirkette çalışan birisi ise, 2 hafta (14 gün) ihbar süresi bulunur.
  • 6 ay- 18 ay (1,5 yıl) aralığında bir sürede çalıştı ise, 4 hafta (28 gün) ihbar süresi bulunur.
  • Çalışma süresi 1,5 yıl- 3 yıl aralığında ise, 6 hafta (42 gün) ihbar süresi bulunur.
  • Bulunduğu şirkette çalışma süresi 3 yılı aşmış bir işçi ise, 8 haftalık (56 gün) ihbar süresi bulunur.

İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar süresinin ne kadar olduğunu hesapladıktan sonra merak edilen konu ise ne zaman başladığıdır. İhbar süresinin başlangıç zamanı, tam olarak hangi gün çalışmayı bırakabileceğinizi değiştirir. Kurallara göre ihbar süresinin başladığı iş saatlerinin başında söylendiyse o günden itibaren sayılmaya başlar. Ancak iş saatinin ortasında veya sonuna doğru çalışana veya işverene bu durumun bildirimi yapıldıysa o gün sayılmaz. Bunun yerine sonraki günün sabahından itibaren ihbar süresi başlamış olur. İhbar süresinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini hesaplarken göz önünde bulundurulması gereken bir detay, hafta sonları ve tatillerin de dahil olduğudur. Yani 14 günlük bir ihbar süresinden bahsediyorsak bu süre içinde iki hafta sonu da sayılır. Çalışanın işte bulunması gereken gün sayısından bağımsız bir hesap yapılır.

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Leave your comment

back to top
Filters