İnternetten Satış Yapmak İsteyenler İçin İpuçları
Her girişimci online bir işe başladıklarında farklı bir alt yapıdan gelir. Bazen bu işe yatırılabilecek bütçe çok ya da az olarak durumunuza göre değişebilir. Peki ya, işinizi sınırlı bütçe ile nasıl kurarsınız?
İnternetten satış yapmaya başladığınızda tasarruf etmenin birçok farklı yolu vardır ve bu blog yazımızda da bahsedeceğimiz, online ortamda işinizi kurarken tasarruf etmek için kullanabileceğiniz önemli üç püf noktası vardır. Bunlar;
- Ürününüzün toplam maliyetini hesaplayın!
- İşletmeniz için nasıl müşteri ilişkileri kurarsınız?
- Doğru kanallarda satışlar yapın!
1. Ürününüzün Toplam Maliyetini Hesaplayın!
İnternetten satış yapmaya başladığınızda kendinize sormak isteyeceğiniz ilk sorulardan biri “Ürünlerimin nihai maliyetine giren her şeyi hesaba kattım mı?” olmalıdır. (Kargo maliyeti, web sitesi ve zamanınız!)
Bu detayları bilerek işe başlamak, doğru bütçe oluşturmanıza ve sermayenizin nereye gittiğini görmenize yardımcı olacaktır.
Bu işlemi yaparak, tasarruf edip geri adım atabileceğiniz alanları görmüş olacaksınız. Bu noktadan itibaren mümkünse maliyetleri düşürmek için satıcılarla pazarlık da yapabilirsiniz!
İster perakende ayakkabılar satıyor olun, ister bir web tasarımcısıyla çalışın, web sitenizi tam olarak inceleyin, satıcınızın size vermiş olduğu fiyatın üzerinde bir miktar pazarlık payı olduğuna emin olabilirsiniz.
Bütçenize uygun, makul fiyatlar istemekten korkmayın. Bu, kredi kartı işlem ücretleri gibi zaman içinde ekleyebileceğiniz küçük maliyetleri de içerir. Kredi kartı işlem ücretlerinde % 0,5’lik bir indirim kadar önemsiz gibi görünen durumlar bile, işletmeniz için büyük bir para tasarrufu sağlayabilir.
Tedarikçilerinize sağladığınız faydaları bir düşünün. İşletmenizin kendileri için önemini fark ederseler eğer; karşılıklı yararları için anlaşmaya açık olacaklardır.
İpucu: Yanlış olan ürünleri iade edin ve hoşunuza gitmeyen servisler için ödeme yapmayın. Zor olabilir, ancak erken dönemde sorunla yüzleşirseniz eğer, uzun vadede büyük miktarda tasarruf ederbilirsiniz!
2. İnternetten Satış Yaparken Müşteri İlişkilerinizi Nasıl Kurarsınız?
Mevcut müşterilerle çalışmak, yeni müşteriler bulmaktan daha az maliyetlidir. Yapılan araştırmalara göre internetten satış işlemlerinin % 40’ı tekrar eden işlerden yani müşterilerden geliyor.
Peki, online ortamda satış yaparken büyümekte olan işletmeniz için nasıl müşteri ilişkileri kurarsınız?
Öncelikle, e-posta listenizi oluşturun ve düzenli olarak kaliteli ve faydalı içerik, indirimler, özel fırsatlar vb. konular hakkında bilgi veren e-postalar gönderin. Bu sayede müşterileriniz için bir değer oluşturmuş olacak, satış ve daha geniş bir iletişim için doğrudan bir kanal yaratmış olacaksınız!
Satın alma sonrası yapılacak yönlendirmeler, müşterileri kazanmak için hızlı bir yoldur. Onları “kazanmanın” yollarını düşünerek, sitenizi terk edenler için bir bağ oluşturun.
Örnek olarak, Yaşam Koçluğu işine başladığınızı veya bir eğitim kursu işlettiğinizi varsayalım. Tekrarlayan gelirler, işiniz için abir nahtardır ve işte karmaşanın başladığı nokta da burasıdır.
Üyelerdeki dalgalanma, servis sağlayıcınızdan giden abonelerin sayısıdır. Mevcut müşterileri korumak, onları değiştirmekten çok daha ucuzdur, bu nedenle müşteri ilişkilerini sürdürmenin ve derinleştirmenin yollarını bulmanız gerekir.
Karşılıklı olarak yarar sağlamak için satıcılarla uyumlu olmak gibi, karmaşayla mücadele de genellikle bir dereceye kadar müzakere gerektirir.
Agresif bir müşteriniz olduğunu varsayalım! Müşteriniz hizmetinizden ayrılmayı (ya da yakın zamanda terk etmeyi düşünüyorsa), ona bir sonraki siparişlerinde indirim ya da hayal kırıklıkları için “ücretsiz ürün” teklifinde bulunabilirsiniz.
Zaman zaman bireysel olarak pazarlık yapmayı düşünün. Unutmayın ki, kârdaki kısa vadeli zararlar, sürekli hale gelmesi durumunda hızla büyük zararlara yol açabilir. Buradan karmaşayla mücadele hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
3. İnternetten Satış İçin Doğru Kanallara Yönelin!
İnternetten satış yapan birçok girişimcinin ilk kararlarından biri, bir pazarda satış yapmak veya bunu bir e-ticaret platformunda eşsiz bir mağaza aracılığıyla yapmaktır. Omniticaret paketlerinde satış yapmanın büyümenizi neden sınırlayabildiğini, bir pazar yeri kullanmanın karları önemli ölçüde düşürdüğünü gösterdiğini ve e ticaret platformları arasında seçim yapmak için nihai kaynağı hakkında bilgi sahibi olmanız sizin yararınıza olacaktır.
Ürünlerinizi nerede tutacağınıza karar verirken, platformun maliyetine ve her işlemin maliyetine bir bakın. Yalnızca genel paketin maliyetine odaklanmak başta cazip bir fikir gibi gelebilir fakat daha fazla satış yaparken her işleme ödenen birim işlem ücretleri toplamda maliyetli halede gelebilir.
Örneğin, Amazon’da e-kitap satmak, genellikle her satıştan telif ücretlerinin % 70’ini alacağınız anlamına gelir. Bu kesinlikle kötü bir marj değildir, ancak kendi mağazanızdan satış yapmaktan çok daha düşük oranla size kar marjı verecektir. Başarılı olmak için sizden sürekli ücret talep etmeyen ancak sizinle büyüyecek bir platform seçin.
OmniTicaret basit, güçlü ve uygun fiyatlı bir platformdur. dijital ürünlerin fiziksel mağazalar dışında internetten satış yapmak için kurulmuştur. Modern , responsive temalar profesyonel ve şık bir site oluşturmayı çok kolaylaştırırken, ücretsiz SSL sertifikası ve banka onaylı ödeme güvenliği müşterilerinize güven verir.
Bu blog yazımızda kısıtlı bütçeyle iş kuracaklara ya da planlayanlar için basit fakat bir o kadarda etkili üç ipucunu verdik. Peki ya siz bunların dışında maliyetleri düşürmek için neler yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!
Leave your comment