Blog FİLTRELE
Blog yazısı E-Ticaret Fatura Nasıl Kesilir?için resim
4 Nisan 2023 Salı

E-Ticaret Fatura Nasıl Kesilir?

Son yıllarda internetten satış rakamlarının artması ile birlikte satış süreci ile ilgili merak edilen sorular da fazlalaşmıştır. E ticarette fatura nasıl kesilir sorusunun yanıtı araştırıldığında her bir satış için fatura kesilmesi gerektiği görülür. Müşteriye ve satıcıya ait bilgileri içeren bu belge kağıt ortamında basılarak ürün teslimatı sırasında müşteriye ulaştırılır. Elektronik versiyonu da bulunan fatura müşteri ürünü satın aldığında e posta üzerinden de müşteriye iletilebilir. Fatura kesimi için yardımcı muhasebe programlarını kullanmak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayacaktır. E ticaret satışları için e fatura kesme zorunluluğu olmayıp satışlar için geleneksel faturalandırma yöntemi de tercih edilebilir.

E-Ticarette Faturalandırma Süreci Nasıldır?

E ticarette fatura için müşteri ve satıl bilgileri alınır, fatura şablonu alınarak elde bulunan matbuu faturalar yazmaya başlanır. Hazırlanan faturanın kargolanarak doğru adrese gönderilmesi gerekir. Eğer fatura doğru adrese ulaşmazsa yenilenmelidir. Bu durum zaman ve operasyonel işlem kaybı olacaktır. Süreci daha verimli hale getirmek için en uygun yöntem e fatura olacaktır. İşletmeleri rahatlatan bir sistem olan e fatura faturanın aynı düzende hazırlanıp elektronik ortamda gönderilmiş halidir. Bu sayede e ticaret operasyonları bir adım öteye taşınacaktır. Fatura başına maliyetleri düşürecek olan bu sisteme göre yıllık cirosu 5 milyon TL’den fazla olan işletmeler için e fatura zorunlu tutulmuştur. Bu tutarın altında kalan işletmeler kendi tercihleri ile elektronik faturaya geçiş yapabilirler.

E-Ticaret Fatura Kesmenin Avantajları Nelerdir?

E ticaret firmaları açısından e faturanın avantajları geniştir. Otomatik olarak arşivlenebilen bu faturalar aynı zamanda çevre dostu bir e- dönüşüm uygulamasıdır. İade ve iptal işlemleri daha kolaydır. Sürecin pratik olması sayesinde verilerin muhasebeci ile paylaşılması daha basit bir hal alır. Fatura başına maliyetlerin düşmesini sağlayan e fatura sayesinde belgenin müşteriye ulaşmama ya da yanlış adrese gitme gibi sorumlulukları olmaz. Elektronik posta ile fatura gönderildiğinde belge hızlıca müşteriye ulaştırılır. İsteğe bağlı olarak fatura müşteriye kağıda basılı şekilde de gönderilebilir. Elektronik fatura ile matbu şekilde fatura yazdırma, yazma, onaylatma ya da kargo ile gönderme gibi aşamaların hiçbirine gerek olmayacaktır.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

E fatura kesmek için üç farklı yol vardır. Bunlar Gelir İdaresi Başkanlığı portalı, entegrasyon yöntemi ve özel entegratördür. GİB portalı ile fatura kesme yöntemi özellikle fatura kesim sayısı yüksek olmayan işletmeler için daha kullanışlı olarak görülür. Bu portal üzerinden kesilen faturaların saklama süresi altı aydır. Sürenin sonunda muhafaza sorumluluğu mükellefe ait olur. Entegrasyon yöntemi ile e fatura kesmek için bilgi işlem sistemi ile GİB portalı birbirine entegre edilir. Bu yöntem için ayrı bir yazılım ve donanım birimine ihtiyaç olabilir. Özel entegratörler aracılığıyla fatura işlemleri için ise GİB tarafından onay verilmiş özel entegratörlerden biri tercih edilebilir. Tüm işlemlerin öncesinde e fatura başvurusu yaparken mali mühür, e fatura başvurusu ve e fatura aktivasyonu aşamalarını sırasıyla takip etmek gerekir.

E-Fatura İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

1 Ocak 2020 tarihinden sonra 5 milyon ve daha fazla cirolu işletmelerin 1 temmuz 2020 tarihine kadar e faturaya geçmeleri zorunlu tutulmuştur. Bu fatura türünde tüm işlemler dijital ortamdan gerçekleşir. Fatura için firmaların alacağı mali mühür üç yılda bir yenilenir. Firmaların her bir faturayı mali mühür ile göndermeleri gerekir. Elektronik faturanın standart faturadan tek farkı elektronik ortam üzerinden gönderilmesi ve alınmasıdır. E fatura sistemi kullanan firmaların e defter ve e arşiv sistemlerine kayıt olmaları zorunluluğu vardır.

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Yorumunuzu bırakın

back to top
FİLTRELE