Blog FİLTRELE
Blog yazısı Mutabakat Ne Demek?için resim
4 Nisan 2023 Salı

Mutabakat Ne Demek?

Tam kelime karşılığı ‘uzlaşma’ olan mutabakat, özellikle muhasebe dünyasının sık kullandığı bir kavramdır. Borçlarla ve alacaklarla ilişkilendirilebilen bu kavram, alakaları bulunan şirketlerin borçlar konusundaki bildirimlerini ve onayları kapsayan bir süreci ifade eder. Mutabakat sürecinin detaylarını ve e-mutabakat gibi özelleşen kavramları merak ediyorsanız detaylar için rehberimizi okuyabilirsiniz.

Mutabakat ve e- Mutabakat Nedir?

Çok genel ve basit bir şekilde taraflar arasındaki bir uzlaşma olarak açıklanabilen mutabakat, şirketlerin ödeme döneminin sonunda borç bilgilerini karşılıklı taraflar olarak aktarmasıdır. Bu bildiri sayesinde gereken düzeltmeler sağlanabilir, kontroller yapılabilir ve sorun halinde tarafların mutabık olması amaçlanır. Muhasebe kayıtlarının kontrolü, karşılıklı olarak mutabık kalınması adına bu kavram çatısında gerçekleştirilir.

Şirketlere ait mutabakat çalışmaları genellikle tarafların muhasebe, finans veya ön muhasebe birimlerinde gerçekleştirilir. Sözleşmeler dahilinde belirlenen süreç maddelerine sadık kalan tüm firmaların kullanabileceği bir işlem tipi olan e-mutabakat, dijitalleşmenin hız kesmeyen yükselişiyle birlikte her geçen gün yaygınlık kazanır. Faks, mektup gibi kağıt işlerinin neredeyse sıfıra indirgendiği ofis çalışmalarında mutabakat için de maillerin tercih edilmesi pek çok avantaj barındırır. E- mail aracılığıyla gerçekleştirilen ve ilgili formların doldurularak karşı tarafa iletilmesini sağlayan e-mutabakat, pek çok kişinin zamandan ve iş gücünden ciddi şekilde tasarruf etmesine yardımcı olan bu kolaylıktır. Ancak e-mutabakat için Kayıtlı Elektronik Posta yani KEP işlemlerinin kaydediliyor ve ispatlanabilir formatta saklanıyor olması gerektiği bilinmelidir. Bu doğrultuda kullanılabilecek farklı yazılımlar bulunur.

Mutabakat Nasıl Yapılır?

Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan 94. Madde doğrultusunda aralıklı şekilde yapılması şart koşulan mutabakat işlemi, e-mail üzerinden gerçekleştirildiğinde de aynı maddeye dayandırılır. Bu maddeye göre hesap dönemleri sözleşmeye göre kapatılır, dönem sonunda tarafların ilgili bilgileri birbirine formlar aracılığıyla aktarması gerekir. Tutar farkları halinde mutabakat gerçekleşmez ve bu durumun nedenleri karşıya bildirilir. Mutabık kalınması için gerekli düzenlemeler yapılır ve sorun çözülmüş kabul edilir.

Mutabakat Çeşitleri

Mutabakat türleri cari hesap ve bildirim alış / bildirim satış mutabakatı olmak üzere iki ayrı başlıkta değerlendirilir. Ek olarak firmaların kendi arasındaki sözleşme şartlarına bağlı özel mutabakatlarda bulunmaları mümkündür. Cari hesap mutabakatı firmalar arasında alışveriş sırasında denetimin sağlanması, eksiklerin ya da yanlışların kontrol edilip düzeltilmesi için karşılıklı olarak yapılan teyitleşme işlemidir. Bu bildirim için hem kağıt faks hem e-mail gönderilebilir, ancak formun ıslak imza ve kaşe taşıması gerekir.

 

BA/BS mutabakatı ise ürünlere ve hizmetlere dair alışverişlerin bildirimlerini ifade eder. Taraflar arasında faturaya ve fiyatlandırmalara dair bir düzenlemeye sahiptir ve BA/BS mutabakatı ile bir ay içinde alınan faturaların toplamı 5.000 TL’den fazla (KDV hariç) olduğunda bu durum vergi dairesine bildiride bulunulması gerekir ve herhangi bir form hatasının düzeltilmesi için 10 gün vade tanınır. Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte tüm bu muhasebe işlemlerinin tamamının kolaylaştığı ve farklı muhasebe yazılımları sayesinde büyük rahatlıklar elde edildiği unutulmamalıdır.

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Yorumunuzu bırakın

back to top
FİLTRELE