E-Ticaret Elemanı Ne İş Yapar?
İnternet aracılığıyla satış yapmanın herkesi ya kariyeri ya da hayali haline geldiği günümüz koşullarında, e-ticaretle birlikte ortaya çıkan pek çok meslek unvanı ve istihdam alanından bahsetmek mümkün. İnternetten satılan ürünlerin ya da hizmetlerin satışı için geliştirilen pek çok yazılım mevcut ve e-ticaret elemanı adı verilen bir meslek grubu da bu yazılımların kontrolünden sorumlu olmasıyla hayatımıza giren bir diğer çalışma alanı oluyor. Sizlere bu meslek grubuna mensup olanların nasıl çalıştıklarını ve ne şekilde yetiştiğini aktararak alternatif kariyer hedeflerine ışık tutmaya devam ediyoruz.
E-Ticaret Meslek Elemanı Tanımı ve Görevleri
E-ticaret dünyasında yer almak ve satışı yapılan ürün tipinden bağımsız şekilde başarıyı yakalamak için öncelikle temelleri güçlü bir elektronik ticaret altyapısı kurulması gerekir. Bu altyapı içeriğinde stratejik ve teknolojik pek çok unsur içereceğinden bu alanda faaliyet gösteren firma ya da şahısların e-ticaret meslek elemanı gibi ara elemanlara gereksinimi olabilir. Bu meslek unvanına sahip olanlar internet aracılığıyla gerekli programların kurulumunu ve işleyişini sağlar. Tüm sürecin hem amaca uygun hem de hukuki usullere göre olması yine e-ticaret meslek elemanının görevidir. E-ticaret meslek elemanlarının bir diğer görevi de teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları satış sürecine entegre etmek, şikayetleri toplayarak çözüm birimine yönlendirmek veya firmalara e-ticaretle ilgili danışmanlık vermek olabilir. Oldukça dinamik ve öğrenmeye açık bir kişilik gerektiren bu meslekte çalışanlar, sürekli rekabet dozunun arttığı ve yeniliklerin sürat kesmeden devam ettiği e-ticaret dünyasında en iyi stratejik hamleleri sunabilecek donanıma sahip olmalıdır.
E-Ticaret Meslek Elemanı Olmak ve Eğitim Süreci
Günümüzde hem kamuda hem de özelde pek çok iş imkanına sahip olan e-ticaret meslek elemanları, bu unvanı almak için özel bir eğitimden geçmek durumunda değildir. Pek çok kişi dış kanallardan ve kısa dönem eğitimlerden edindiği bilgilerle de kendini geliştirerek bu meslekte sorumluluk alabilir. Ancak Bilgisayar, Bilgisayar İşletimi, Bilgi İşlem gibi bazı meslek lisesi bölümlerinden mezun olanlar ile İşletme, İşletmecilik, Muhasebe gibi bölümlerde okuyanlar otomatik olarak bu mesleğin gerektirdiği koşulları karşılayabilir.
Leave your comment