Pazarlamada İçerik Yığınlama Nedir?
İşleri tamamlamak için asla yeterince zamanının olmadığını ve zaman zaman bu işleri devam ettirebilmek için adeta ateş aldığınızı hissediyor musunuz? Burada söylemek istediğim bir işletmeyi idare etmenin zaten zor olduğu ve buna içerik eklemenin işleri daha büyük bir canavar haline getirdiğidir.
İş için yapılması gerekenleri dengelemek maksadıyla, dünya üzerinde bir aylık bir içerik yazabilecek kadar zamanı olan var mıdır? Bu stresli, çok çalışan ve zamanını bir türlü yetiştiremeyen kişi sizseniz, okumaya devam edin!
Yanlış şekilde yaparsanız pazarlama çok zaman alan bir iş haline gelebilir. Hiçbir şey altından kalkılamayacak kadar zor değildir, her şey akıllıca çalışmakla ilgilidir!
Neyse ki, içerik yığınlama stratejinizi kolaylaştırmak için bazı yöntemler var ve böylece işinizi büyütmeye odaklanmanız mümkün. Buna yığınlama denir! Her hafta içeriği büyütme baskısınada elveda!
Bu, meşgul olduğunuzda nasıl içerik oluşturulacağı ve içerik pazarlamanızı hızlandırmak için toplu işlem, otomatikleştirme ve yeniden kullanma hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatan bir blog yazısıdır!
İçerik Pazarlama Nedir?
Hepimiz “İçerik Kraldır” ifadesini duyduk ama bu ne anlama geliyor? İçerik pazarlaması nedir?
İçerik pazarlaması, hedef kitleyi çekmek ve marka bilinirliğini artıracak, potansiyel müşterileri besleyecek ve sonunda onları satın almaya ikna etmeye yardımcı olacak şekilde değerli, alakalı ve tutarlı içerik yaratan ve yayınlayan stratejik pazarlamadır.
İçerik pazarlaması, poster, dergi, resim, video, blog yazısı vb. gibi markanızı duyurmak için seçtiğiniz herhangi bir şey olabilir. Seçtiğiniz içerik ne olursa olsun, markanızı insanlara gösterir ve iletir.
Yine de insanlara başta değer sağlamadan satın almalarını söyleyen bir organik içerik yayınlamanın, içerik pazarlaması olmadığını unutmayın
İçerik, değer iletmek ve insanları işinizle ilgili doğru algıyı geliştirmelerini sağlayacak şekillerde eğitmekle ilgilidir. Bu nedenle, örneğin halter ekipmanı satan bir e ticaret işletmesiyseniz, aşağıdaki gibi içerikleri göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz:
- Sektördeki sorular, işlerin nasıl yapıldığı, ünlü ağırlık kaldırıcılarla röportajlar, öğretici eğitime başlama vb. hakkında blog yazıları.
- Markanızı tanıtan, ürünlerinizi nasıl kullanacağınızı, etkileyici iş birliklerinizi vb. gösteren videolar.
- Değerli ipuçlarını, istatistikleri, resimleri, videoları, blog içeriğini, anketleri vb. sosyal medya aracılığıyla paylaşma.
- Belirli içeriğe sahip Video ve CPC Reklamları, harekete geçirme ifadesi ve hedef kitlenize yönelik hedeflenmiş görüntüler.
Liste uzayıp gidebilir, ancak içerik pazarlaması için kural, hedef kitlenize istedikleri bilgiler hakkında bilgi vermek, ilham vermek ve onların ürünlerinize olan ilgisini devam ettirmektir. Sonunda, bu ilişkiyi geliştirdikten sonra, beklenti onları satın almaları için işinize yeterince güven duymalarıdır.
Bu ne tür bir içerik istediklerini öğrenmenizi gerektirir! Peki içerik yığınlama yöntemi ile bunu tam olarak nasıl başarabilirsiniz? İçerik Yığınlamayla!
İçerik Yığınlama Nedir?
Öyleyse, “kaliteli içerik oluşturmak için nasıl yeterli zamana sahip olabilirim?” diye düşünüyor olabilirsiniz. İçerik yığınlama ile tanışın çünkü bu sizin en iyi yeni arkadaşınız olacaktır!
Aynı gün veya hafta boyunca zaman sıkıntısı çekiyorsanız, yeni içerik oluşturmak için acele etmek yerine, gruplama sanatı her şeyi bir oturuşta yazmayı içerir. Böylece, bir günlüğüne oturup tüm sosyal yayınlarınızı, blog içeriğinizi, video içeriğinizi veya görsellerinizi oluşturabilirsiniz.
Fikir bir kerede bir dizi şeyi yapmaktır. Bu çok fazla iş gibi görünebilir, ancak hepsini bir kerede toplamaya odaklanarak, zihninizi görevden göreve değiştirmek zorunda olmadığınızdan aslında daha verimli ve yaratıcı olmanıza yardımcı olacaktır.
Sadece her oturuşta ne kadar zaman harcadığınızı ve farklı türde içerikler oluşturduğunuzu düşünün. Sadece fikirleri zihninizde bir araya getirmeniz bile 10 dakika sürüyordur. Bu yüzden yeni bir işe her başladığımızda konsantre olmak zorunda olduğumuz “bağlam değişimi” bize başka şeyler için kullanabileceğimiz zamanımızdan çalmaktadır.
Yığınlama bunu çözer. Yığınlama yapmak size sadece zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda tüm pazarlamanızla daha iyi çalışabilecek içeriği geliştirmenize yardımcı olur. Blogunuzda veya diğer iş platformlarında içerik edinmenin zorluğu, bütünsel bir deneyim için içerik parçalarını dikkatlice bağlama yeteneğinize zarar verebilir.
İçerik Pazarlamasını Yığınlamayla Nasıl Halledersiniz
Blog içeriğinizi etkin bir şekilde gruplayabilmek için iki temel şeye ihtiyacınız vardır, programlı ve sistemli olmak. Sisteminiz, her şeyi kendi başınıza yapmanıza veya bir ekibiniz olup olmadığına bağlı olarak değişebilir, ancak adımları önceden bilmek, sizin için işe yarayan bir gruplama için bir yaklaşım oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Bu bölümde, bu işlemi kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz içerik gruplama ipuçlarını inceleyeceğiz! Bu ipuçlarını alın ve sizin ve zamanlamanız için çalışan bir toplu iş programına uyarlayın!
İşte içerik oluşturma ipuçları;
Hangi İçeriğin İşe Yaradığını Görün
İçeriği “toplu” hale getirmek için önce işletmeniz için en uygun içeriği tanımlamanız gerekir. Sonuçta kim hedef kitlesinin beğenmediği içeriği oluşturmak için zaman harcamak ister ki?
İstemediğimin farkındayım. İlaveten, birçok insanın iddia ettiği gibi: Zaman paradır!
Bu nedenle, içerik oluşturmadan ve değerli zamanınızı harcamadan önce, ziyaretçilerinizin nelerle etkileşime geçtiğini görmek için test edin. Video mu? Blog yazısı mı? Oylama veya anketler mi? Resimler mi? Kitlenizin odaklandığınız içeriği seçmesine izin verin.
Evet, artık standart kalıpların dışında içeriklere sahip olacaksınız, ancak genel olarak pazarlama çabalarınızı iş hedeflerini başarıyla karşılayan ve hedef kitlenize değer katan içeriğe odaklayın!
Yaratıcı Zihnin Gününe Sahip Olun
Ne oluşturacağınızı bulmaya çalışarak ekranınıza bakma deneyiminiz oldu mu?
Serin değil ve kesinlikle toplu içerik üzerinde bir vızıltı. Bu nedenle, “yaratıcı bir zihin dökümü” günü planlamak önemlidir.
Bugün, hedef kitlenizin yaşamlarını değerlendirebilecek konular, sorular, görüntüler, etkileşimli fikirler, etkileyiciler ve diğer fikirler hakkında beyin fırtınası yapın. Kendinizi sınırlamayın ve yaratıcılığın akışına izin verin, çünkü fikirlerin daha sonra işinize yarayıp yaramayacağını asla bilemezsiniz!
Bir konuya ihtiyaç duyduğunuzda veya ilham kaynağı olduğunda geri dönebileceğiniz excel sayfaları hazırlayın!
Araştırma Yap
Beyin fırtınası yaparken hedef kitlenizi düşünmeniz ve rakiplerinizi araştırmanız gerekir. Daha önce neler yazıldığına bir göz atın ve daha iyi içeriği tersine mühendislikle elde etmeye çalışın.
Bu adımı atarak, rakibinizin yapmaya çalıştığı şeyi parçalayın!
Araştırma, alanınızda benzersiz bir düşünceyi ifade etmenize yardımcı olacak, bu nedenle yalnızca yeni içerik oluşturmak için değil, hedef kitleniz için daha değerli içerik oluşturmaya zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
Başlamak için, nişinizi veya işinizi düşünün ve ziyaretçileriniz için yararlı ve ilginç olacak bazı temel bilgileri veya terimleri derleyin. Buradan hareketle, Google’dan bu fikir ve şartları araştırın ve nelerin ortaya çıkacağını görün. Nasıl daha iyi içerik oluşturabileceğinizi araştırın ve kendinize sorun. Oluşturabileceğiniz bir şey var mı? Daha iyisini yapabileceğiniz ya da doğru cevaplar verebileceğiniz bir soru var mı? Eğer öyleyse, yapmak için vakit kaybetmeyin!
Kalite Standartlarını ve Hedefi Belirleme
İçerik konuları oluştururken kendinizi bunalmış hissedebilirsiniz, ancak belirli bir süre dahilinde oluşturmak isteyeceğiniz bir dizi içerik belirleyin ve bu sınırlar içinde çalışın. Diğer kişilerin ne sıklıkta içerik yayınladıklarını taklit etmeye çalışmayın, siz kendi kalite ve zamanlamanıza odaklanın!
Örneğin, Neil Patel’e veya diğer tanınmış blogculara bakabilir ve onların yaptıkları sıklıkta yayın yapmak isteyebilirsiniz, ancak bu hataya düşmeyin. Eğer bu hataya düşerseniz büyük olasılıkla çok az kalitede ancak çok miktarda yayın yaparsınız. Bu kimsenin yararına olacak bir davranış değildir! Kimse yazarın “eleştirilmesini” istemez, bu nedenle kaliteli içerik oluşturma yeteneğinizi kullanın ve gerçekçi olun. İçerik pazarlamanızı, niceliğe değil kaliteye odaklanarak büyütün. Yaratıcı kısıtlamalarınızla gerçekçi olun.
Bir Plan Oluştur
İçerik planınız bir içerik takviminden daha fazlasıdır. Amaç, sadece 1 2 fikir listesi bulup kontrol etmek ya da belirli bir zaman diliminde stratejik olarak neler olduğuna bakmak ve içeriğinizi buna göre planlamak değildir.
İçerik planınızla ilgili olarak kendinize sormanız gereken sorular:
- Ne satıyorum veya tanıtıyorum?
- İnsanlar benden ne tür bilgiler öğrenebilir?
- Markam insanlar için ne anlam taşıyor?
- Müşterilerimi değerli içerikli satış piramidi üzerinden nasıl kazanabilirim?
- Hedef kitlenin ürünlerimi satın almaya yetecek kadar anlamalarını sağlamak için atmam gereken adımlar nelerdir?
Sonuç olarak, içerik yayınlarınız iş hedeflerinizi desteklemeli ve içeriğinizin bilgi, beğenme ve güven faktörü yaratmasına yardımcı olması için müşteri edinme hedeflerinizin önemli bir parçası olmalıdır.
Burada içeriği tamamlamak için takvimde planlanmış zamanlar var. Seçtiğiniz bir ay veya zaman dilimini görselleştirerek, içeriğinizin nasıl kullanılabileceğini ve oluşturmak istediğiniz materyal akışını görebilirsiniz.
Potansiyel müşteriler tutarlılığı severler, bu nedenle bir blog günlüğü, sosyal medya içeriği veya oluşturabileceğiniz diğer haftalık olaylar varsa bunları da içeriğinize dahil edebilirsiniz.
Belirli günlerde hazırladığınız popüler hashtagleri, konuları ve diğer trendleri geri dönüşlerle yeniden değerlendirebilirsiniz.
İçeriği, satış piramidinin içine çekecek bir ürün tanıtımı için okuyucularınıza yardımcı olacak şekilde düzenleyebileceğiniz yolları da değerlendirebilirsiniz.
İş günleri ve kapsaması gerekenler için toplu bir takvim oluşturmak her zaman iyi bir fikirdir. İçerik yığınlamanızı görsel olarak görmek, içeriği ve düşünceleri bir şekilde yansıtmanıza yardımcı olur!
Fikir Ana Hatları
Konuyla ilgili beyin fırtınası ve araştırmanızı zaten yaptığınız için, kısa bir süre içinde birkaç blog ve diğer içerik parçalarını oluşturmak gayet kolaydır. Bunlar, yapmak istediğiniz sırayla yayınlamak istediğiniz temel içerikleri planladığınız ana hatlardır.
Bu taslağı oluşturmak, tüm içerik fikirlerinizi sırayla işlemenize yardımcı olur. İçerik ana hatları ve fikirleri oluştururken cevap vermeniz gereken bazı sorular şunlardır:
- İçeriğinizin amacı nedir?
- Potansiyel müşterilerin içeriğinizden öğrenmesini istediğiniz 1 numaralı şey nedir?
- Anahtar detayları neler?
- Görevinizi okuduklarında ne yapmalarını istersiniz? Harekete geçirici çağrınız ne olacak?
- Bu içerik için hangi görüntülere ve yardımcı elementlere ihtiyacım var?
- Bu içeriği okuyucum için kolay, eğlenceli ve değerli mi yapıyorum? Daha fazla ilgi çekmek için herhangi bir tür dikkat çekici şey ekleyebilir miyim?
Ana hatlarınıza gelince, genellikle:
- Belirli içerik yayınlarına nelerin dahil edileceğine karar verin
- İçerikleri minimal ana noktalara kadar daraltın
- Ana noktalarınızın altına birkaç maddeleme ekleyin.
- Gönderi için resimler ve ilham verici şeyler bulun
- Görsel olarak da ilgi çekici hale getirmenin yollarını düşünün (Gifler, görseller, video)
Bu kilit unsurları göz önünde bulundurduktan sonra, içeriğinizi yükseltme zamanı geldi.
Yaratıcılığınızı Kullanın!
Artık her şeyi yoluna koyduğunuza göre, oluşturma zamanı geldi. Bunun anlamı, özetlediğiniz blog gönderilerini oturmak ve yazmak, Instagram gönderisi için görüntüler oluşturmak veya bir siteye 2-3 video oluşturmak demek, yaratıcılığınızın ortaya çıkmasına izin verin!
Tasarımla veya başka bir yolla mücadele eden bir yazarsanız, yaratıcı süreci kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz tonlarca kaynak vardır:
- Easil: Basit sürükle ve bırak araçlarıyla saniyeler içinde uyarlayabileceğiniz, önceden oluşturulmuş tonlarca yaratıcı şablona sahip hizmet.
- Fact Check: İstatistiklerinizin %100 doğru olup olmadığını kontrol eden bir program türüdür.
- Canva: Ortalama bir kişinin fotoğraflarını düzenlemesini ve Photoshop gibi yazılımların karmaşıklığı olmadan grafikleri oluşturmasını sağlamak için oluşturulan online fotoğraf editörüdür.
- Subtle Patterns-Toptal: Hepsi yaratıcı tasarımınızın arka planları için kullanabileceğiniz iyi bir uygulamadır.
- IcoMoon: Web üzerinde binlerce simge içeren ücretsiz bir simge veritabanıdır.
- DaFont: Ücretsiz olarak indirilebilen font arşividir. Alfabetik listelemeye, stile, yazara veya popülerliğe göre hepsine göz atabilirsiniz.
- Note & Point: Bir sonraki eseriniz için size ilham verecek mükemmel, güzel PDF belgeleri ve slayt gösterisi sizlere sunar.
- Pageruler: Sayfadaki öğelerin ölçülerini ve boyutlarını bulabilmeniz için cetvelleri web sayfasına çizmenize olanak sağlayan bir Google Chrome eklentisidir.
- Colorzilla: Web sayfasındaki herhangi bir rengin hex kodunu almak için kullanabileceğiniz, size kolaylık sunan bir programdır.
- iStock: Binlerce fotoğraf bulup, onları telifsiz kullanabileceğiniz ücretsiz bir uygulamadır.
Ayrıca bazı ilave eklentileri de yapmak isteyebilirsiniz. Bunlar;
- Başlık Resimleri
- SEO Anahtar Kelimeler
- Meta Açıklamaları
- #Hashtag’ler
- @ Mentions
- Sosyal Paylaşım Eylem Çağrısı (CTA)
Yaratıcılığınız ve yukarıdaki gibi kaynakların yardımı ile potansiyel müşteriler için hızlı bir şekilde anlamlı içerik oluşturabilirsiniz. Müşterileriniz bunlara bayılacaktır.
İçeriğinizi bitmeden önce incelemek ve denetlemek için zaman planlayın. Eğer markanızın sesi sizseniz ancak ekibinizin içerik stratejisini yansıtmanız gerekiyorsa, marka uyumunu sağlamak için bu çok önemlidir.
İçeriklerinizi Gruplandırın!
Görebildiğiniz gibi, içeriğinizi gruplandırmanın akıl sağlığınız ve işiniz için muazzam faydaları olabilir. İhtiyacınız olduğunda, umarım bu makale, içeriğin sizin için uygun bir programda nasıl hazırlanabileceğini kesmek, düzenlemek ve düşünmek için bir fikir geliştirmenize yardımcı olmuştur!
Bu ipuçlarını takip ederek, zamanınızı, yaratıcılığınızı ve paylaşımınızı düzenleyerek zamandan tasarruf edebilir ve değerli içerikler oluşturabilirsiniz! Bu zihniyete sahip olmak, işinizin başka yönlerini de içine alan kalıcı alışkanlıklar edinmenize yardımcı olabilir!
İçerik işleminizi ve yaratmanızı kolaylaştırmanıza yardımcı olan şeyler neler? Kaynaklarından ve ipuçlarından bazılarını paylaşmak ister misiniz?
Leave your comment