Etkili Dijital Pazarlama Stratejileri
Satın alma alışkanlıkları son yıllarda büyük oranda değişiklik göstermeye başladı, artık çok daha fazla kişi dijital pazarlama nimetlerinden faydalanarak, online alışveriş yapma yoluna gidiyor. Tüketicilerin bu satın alma alışkanlığındaki değişim, büyüklük veya sektörden bağımsız olarak, modern pazarda var olmaya çalışan her türlü işletmeler için bir zorunluluk halini almaya başladı.
İşletme sahiplerinin dijital pazarlama konusunun nasıl çalıştığına dair fikir sahibi olmaları bu noktada çok büyük önem taşıyor. Hedef kitlelerine ulaşmak ve onların ilgisini çekmek için doğru dijital araçları ve kampanya taktiklerini stratejik olarak kullanma şansını yakalarlar.
Tüm bunları da ele alarak e ticaret platformunda tüketicileri memnun etmek ve onların ilgisini çekmek için neler yapabileceğinize dair bu kapsamlı rehber niteliğindeki blog yazımızı hazırladık. Bu yazıda dijital pazarlama kampanyalarınız için hedef odaklı kararlar alabilmeniz için dijital pazarlama hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlamanın nasıl çalıştığı konusuna girmeden önce, dijital pazarlamanın ne olduğu konusuna değinelim. Dijital pazarlama, online ve diğer dijital kanallar üzerinden marka ve ürünlerin tanıtılmasına yardımcı olan bir araçtır. Pek çok işletme, belirli bir kitleye hitap eder ve işletmelerin hedef tüketicilerine internet ve diğer dijital platformlar üzerinden ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlar.
Pazarlamacılar ve şirketlerin ürünlerini hedef kitlelerine ulaştırmak için kullandıkları çeşitli dijital teknolojiler mevcuttur. Web sitesine ek olarak, şirket hedef müşterileri çekmek için PPC (tık başına ödeme) görüntülü reklamlar, e-posta pazarlaması, akıllı telefonlar gibi mobil teknolojiler ile sosyal medya ve diğer ortam araçlarını kullanırlar. (Yazının ilerleyen bölümlerinde detaylara değiniyor olacağız).
Dijital pazarlama, günümüz modern işletmeleri için hayati öneme sahiptir, çünkü internet tüketicinin satın alma kararlarını vermesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca tüketicilerin ürün ve hizmetleri satın alma şekillerine de etki eder. Bu durum işletmelerin yalnızca online olmalarını yeterli kılmayıp, aynı zamanda görünürlüğünü de mümkün olduğunca arttırmak zorunda bırakmaktadır.
Fiziksel bir mağazanın gezilip de satıcılardan ürünler hakkında daha fazla bilgi istendiği günler artık çok geride kaldı. Bunun yerine bir kısım tüketiciler, nihai satın alımlarını yapmak için hala fiziksel mağazaları ziyaret ediyor olsalar bile, en azından online platformları da bilinçli bir satın alma kararı vermek için kullanıyorlar.
Dijital pazarlamanın geldiği nokta bugün tam olarak burasıdır. Dijital pazarlama işletmenizin, dijital alıcılar nerede bulunuyor olursa olsunlar bu tüketicilere ulaşmalarına aracı olmaktadır.
Dijital Pazarlama Nasıl Çalışır?
İşletme sahiplerinin dijital pazarlamanın nasıl çalıştığını anlamaları ve dijital pazarlama kampanyaları hakkında daha akla yatkın kararlar almaları önemlidir. Tüm bunların nasıl çalıştığını anlamanın yolu, dijital pazarlamanın her bir unsurunu detaylı olarak bilmek ve her birinin pazarlama hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini anlamaktan geçer.
Aşağıda tüm dijital pazarlama stratejilerini ele aldık ve tek tek gözden geçirerek her birini kendi işletmeniz için nasıl kullanabileceğinize değindik.
1- Web Sitesi Pazarlama
Birçok yönden, şirketinizin bir web sitesinin olması, dijital pazarlama stratejinizin esas noktasını oluşturur. Markanızın, hedef kitlenin çoğunun dikkatini çektiği yer burasıdır ve çoğu zaman bu durum potansiyel müşterilerinizin sonunda ödeme yapan müşterilere evirileceği noktadır. Bu nedenle, web sitenizin dijital pazarlamanın işleyişinde nasıl bir rol oynadığı hakkındaki tüm detaylı bilgiler yerinde olacaktır.
Dijital pazarlama amacı, potansiyel müşterileri kendinize çekerek mağazanıza olan ilgisini artırmaktır. Bunu yapmak için kullanacağınız taktiklerin çoğu, müşterilerinizin daha fazla bilgi edinmesini ve ürünlerinizi satın alması için web sitenizi ziyaret etmenizi sağlar
Web siteniz, markanızın hedef pazarınızdaki tüketiciler için iyi bir ilk izlenim bırakma şansını yakalamanızda temel rol oynayan bir yerdir. Bu nedenle, sitenizin düzenine ve sitenizin tasarımında kullandığınız renklere ve grafiklere de en az içeriklinizin açıklamalarına ve düzenine dikkat ettiğiniz kadar dikkat etmelisiniz. Aslında, Adobe’nin yaptığı araştırmalar, insanların % 38’i, içeriği ya da düzenini dikkat çekici bulmazlarsa bir web sitesine ziyaret etmeyi bıraktıklarını göstermektedir.
Elbette sitenizin görünümü tek başına her şey de değildir. Web sitenizin, dijital pazarlama kampanyalarınızın çoğunun merkezi olduğundan, dönüşümler için tasarlanmış ve optimize edilmiş olması gerekir. Bu, tüketicilerin mağazanızda atması gereken sonraki adımlar için açık bir kılavuzla gezinmesi ve okunması kolay bir site oluşturmak anlamına gelir. Bu ayrıca, mobil kullanıcının site deneyimini geliştirmek için mobil cihazlar için optimize edilmiş bir site oluşturmayı da önemli hale getirir.
Web sitenizin etkili bir görünüme sahip olduğundan emin değilseniz eğer web sitesi tasarımınızı geliştirmenize ve optimize etmenize yardımcı olabilecek web tasarım uzmanlarıyla çalışmak faydalı olacaktır.
2- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlamanın etkinliğinde önemli bir rol oynar. Dijital çağda tüketicilere ulaşmak ve onları kazanmak istiyorsanız, işe arama motorlarıyla başlamanız gerekir. Forrester tarafından yapılan son bir araştırma çalışması, tüketicilerin% 71’inin siteye Google gibi arama yoluyla geldiğini ortaya çıkartmıştır. Sitenizin SEO’sunu geliştirmek için doğru adımları atmıyorsanız, potansiyel müşteriye ulaşma fırsatını önemli ölçüde kaçırıyorsunuz demektir.
Kısaca SEO olarak adlandırılan arama motoru optimizasyonu, sitenizin içeriğini arama motorlarına uygun hale getirecek şekilde optimize etme işlemidir. Amaç, hedef pazarınızdaki görünürlüğü artırmak için arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha yukarılarda yer almaktır. SERP’de ne kadar yukarılarda yer alırsanız, web siteniz o kadar çok görünür olur ve bu oranda da web sitenize trafik çekersiniz.
Arama motoru optimizasyonu sadece web sitenize daha fazla trafik getirmekle kalmaz, aynı zamanda getirdiğiniz potansiyel müşterilerin daha yüksek kalitede olmasını da garanti eder. Dijital pazarlamanın amacı, ürünleriniz veya hizmetleriniz için doğru müşterilere erişmektir ve SEO, bunu başarmada önemli bir rol oynar. İçeriğinizdeki belirli anahtar kelimeleri ve konuları vurgulayarak, ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgilenmesi en muhtemel olan çevrimiçi kişilere ulaşmak için çaba sarf etmelisiniz.
Artık arama motoru optimizasyonunun tüm dijital pazarlama uğraşlarınız için ne kadar önemli olduğunu bildiğinize göre, sitenizi ve içeriğinizi en iyi sonuçları elde etmek için nasıl optimize edebileceğinize odaklanabilirsiniz.
3- İçerik Pazarlama
İçerik pazarlama, dijital pazarlamanın işleyişine ciddi etkisi olan önemli bir taktiktir. Esas olarak, işletmenizin hedef müşterilerinizi çekmeyi ve etkilemeyi amaçlayan belirli içerikler oluşturmasıdır. Bu içerikler, marka bilinirliği oluşturmak, site trafiğini büyütmek, potansiyel müşterileri artırmak veya müşterileri elde tutmak gibi birçok farklı amaç için oluşturulabilirler.
Dijital pazarlama stratejinizin bir parçası olarak hangi taktiği kullanıyor olursanız olun, bu taktikleri etkin bir biçimde uygulayabilmek için içerik oluşturmanız gerekir. Bu, e-posta listenize abone olan birisine teşekkür e-postası olarak gönderilecek kısa ve basit bir şey olabilir veya e-kitap gibi daha uzun, daha ayrıntılı bir araç da olabilir. Bu araçlar, hedef müşterilerinizin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olan ürünleriniz ya da hizmetlerinize dair bilgi ve açıklamalar sunar.
Dijital pazarlama kampanyası hedeflerinizi desteklemek için oluşturabileceğiniz birkaç içerik pazarlama türleri şunlardır:
- Web sitesi sayfaları
- Blog yazıları
- Sosyal medya yayınları
- E-kitaplar
- Tanıtım belgeleri
- Durum çalışmaları
- Görüşler
- Videolar
- Görüntüler
- İnfografikler
- Podcast
- Reklam İçeriği
Dijital pazarlama kampanyalarınızı desteklemeye yardımcı olan harika içerikler oluşturmanın temel anahtarı, stratejik olarak hedef kitlenizin ilgisini çekecek konular seçmektir. Henüz böyle bir şey yapmadıysanız, bazı hedef kitle araştırmaları yapmak ve müşterilerinizi iyi tanımanızı sağlamak için müşteri ilişkileri oluşturmak ve de alıcının her adımda ne tür içeriğin ilgilerini çekeceğini belirlemek konularında yeterli donanıma sahip olduğunuzdan emin olun.
4- Sosyal Medya Pazarlaması
Günümüzde markaların çoğu, dijital pazarlama kampanyalarını duyurmak ve web sitelerine daha fazla trafik çekmek için sosyal medya pazarlamasını kullanıyorlar. Sosyal medya pazarlaması, Facebook, Instagram, LinkedIn ve Pinterest gibi sosyal medya aracılığıyla içeriğinizi tanıtmayı ve hedef müşterilerinizle iletişim kurmayı sağlamaktadır. Bu taktik, işletmelerin marka bilincini artırmalarına, daha fazla müşteri kazanmalarına ve müşteri ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla dijital pazarlama alanında kullanılmaktadır.
Sosyal medya pazarlamasının en büyük faydalarından biri, işletmelerin çevrimiçi olarak daha geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlamasıdır. Örneğin, Amerika’daki internet kullanıcılarının %79’u Facebook’u aktif olarak kullanmaktadırlar. Eğer bu tüketicilere sosyal platformdan ulaşmaya ve sesinizi duyurmaya çalışmıyorsanız, o zaman kesinlikle yeni müşterilere ulaşmak için önemli bir fırsatı kaçırdığınızı bilmenizi isteriz.
Sosyal medya sadece kendi siteniz için değil, diğer tüm dijital pazarlama çalışmalarınızı tanıtmak ve duyurmak için de kullanılabilir. Örneğin, hedef kitlenize ürünlerinizi anlatan bilgilendirici bir e-Kitap geliştirirseniz, e-Kitabı tanıtmak ve indirme için trafiği açılış sayfasına çekmek amacıyla sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Daha sonra, e-Kitabı, gelecekteki sosyal medya yayınları için, daha fazla ilgi yaratmanın bir yolu olarak yeniden kullanabilirsiniz.
5- CPC Reklamcılığı
Dijital pazarlama stratejinizin amacı olabildiğince fazla organik trafik getirmek olsa da tıklama başına ödeme (CPC) reklamlarının değerini göz ardı edemeyiz. CPC reklamları, reklam verenlere reklamınızı her tıkladığında yayıncısına ödeme yapmayı içeren bir tanıtım türüdür. Google AdWords, en popüler ve etkili CPC reklam türlerinden biridir ve işletmenizin arama motoru sonuçlarının ilk sayfasında görünmesine yardımcı olur.
Bir yandan web sitenizin SEO’sunu geliştirirken, neden reklamlar için ilave ödeme yapmanız gerektiğini sorgulayabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu önemli olsa da çalışmaya başlaması biraz zaman alacaktır. CPC reklamlarının devreye girdiği yer de tam burası, CPC reklamları, sitenizi alakalı arama terimleri için arama motoru sonuç sayfasının en üstüne koyarak sonuçları daha hızlı almanıza yardımcı olurlar. SERP’in ilk sayfasında görünerek, işletmenize yeni bir görünürlük kazandırır ve arama yapan kişilerin sitenizi bulma ve tıklama olasılığının artmasını sağlarlar.
CPC reklamları yalnızca sitenize daha fazla trafik oluşturmakla kalmaz, elde ettiğiniz potansiyel müşterilerin nitelikli müşteri olma oranının da daha yüksek olmasını sağlar. CPC reklamlarınızı tıklayanlar, ürünleriniz veya hizmetlerinizle alakalı konuları arayan tüketicilerdir. Bu, markanıza ve sunduğunuz ürün veya hizmetlerinizle daha fazla ilgilenecek olmaları anlamına gelir.
6- E-mail Pazarlaması
E-mail pazarlaması, dijital pazarlamanın nasıl çalıştığını gösteren araçlardan bir diğeridir. Şirketler, e-mail yöntemini hedef kitleleriyle iletişim kurmak için kullanabilir. Pazarlama e-mailleri genellikle marka bilinirliğini arttırmanın, ilgili alanda lider olmanın, etkinlikleri tanıtmanın ve özel promosyonlar hakkında müşterilere anlık bilgi vermenin etkili bir yolu olarak bunu kullanırlar.
Pazarlama e-maillerinizin içeriği sonuçta kampanyalarınızla ilgili olacaktır. Kampanyalarınıza destek olması için e-postaları nasıl kullanabileceğiniz konusunda birkaç öneride bulunalım:
- Yeni kullanıcılar e-posta listenize abone olduklarında, e-postalarınızdan ne görebileceklerini bilmelerini sağlayarak hoş geldiniz e-postası gönderin.
- Yaklaşan satışlar ve indirimler hakkındaki promosyon içeriğini doğrudan tüketicinin e-posta adresine iletin.
- İşletmenizdeki en son içeriği ve şirket güncellemelerini sunmak için (blog yazıları vb.) düzenli aralıklarla abonelere giden bir bülten hazırlayın.
- E-posta, sitenizden bilgi edindikten sonra ilgi alanlarına vurguda bulunmak ve hatta alakalı diğer içerikleri önermek için fırsat sağladığını aklınızda bulundurun.
- Göz atma ve satın alma hareketlerine göre potansiyel müşterilerinizin ve müşterilerinizin ilgisini çekebilecek ek ürünler veya içerikler önerin.
E-mail pazarlaması temel olarak sadece yeni müşteri adayları oluşturmak için değil, aynı zamanda ilgi alanlarını öğrendikten sonra onları bilgilendirmek için kullanıldığını aklımızda tutmalıyız. Pazarlama e-postaları, müşteri tutma kampanyalarınızın bir parçası olarak da kullanılabilir. Doğru e-mail marketing yöntemi ile müşterilerinizin % 80’ini elinizde tutabilme şansına sahip olursunuz.
Yukarıda belirtilen diğer taktikler gibi, e-posta pazarlaması da yalnızca kendi başına kullanılmamalıdır. Elbette, potansiyel müşterilerinizi çekmek veya belirli satışları veya indirimleri e-posta yoluyla iletmek için aylık bir bülten oluşturabilirsiniz. Ancak, içerik pazarlaması ve sosyal medya gibi diğer kampanya taktiklerinizden bazıları da e-posta pazarlamanızın bir parçası olmalıdır.
Örneğin yeni müşteriler oluşturmak ve işinizin yakında başlatacağı yeni ürünün pazarlaması için sosyal medya yarışması düzenlemek istediğinizi varsayalım. Bu sosyal medya kampanyasını desteklemek için e-posta pazarlaması kullanılabilir. Abonelerinize yarışmanın detaylarını ileterek daha fazla insanın yarışmaya girmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, müşteri adaylarına ve müşterilere gönderdiğiniz her e-posta, platforma ve yarışmanıza daha fazla trafik çekmenin bir yolu olarak sosyal medya sayfalarınıza bağlantılar içerebilir.
Neden Pazarlamada Bütün Bir Yaklaşım Önemlidir?
Dijital pazarlamanın nasıl işlediğini anlamak, her dijital pazarlama taktiğini kendi başına tanımanın ötesinde bir öneme sahiptir. Artık her bir öğenin tam olarak ne olduğunu bildiğimize ve kampanyalarınızdaki her taktiğin oynadığı rolleri anladığımıza göre, bu dijital pazarlama taktiklerini genel kampanya hedeflerinizi desteklemek için nasıl birlikte kullanabileceğinizi anlama zamanı da geldi.
Bütünleşmiş çok kanallı pazarlama, hedef kitleniz için kesintisiz bir deneyim oluşturmak amacıyla dijital pazarlama alanındaki tüm taktikleri birleştiren bir pazarlama yaklaşımıdır. Pazarlama mesajlarınızı dijital platformlarla koordine ederek ve her merkezi kampanyanın desteklenmesi için çeşitli taktikler kullanarak, daha bütünleşik bir mesaj oluşturabilir ve her kampanyanın başarısını artırabilirsiniz (bu sayede dijital pazarlamanın nasıl çalıştığını da anlamış olursunuz).
Bütünsel bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmaya başlamak için, dijital kanallarınızın her birinin ortak bir hedefe yönelik, birlikte nasıl çalışabileceğini kavrıyor olmanız gerekir. Örneğin, pazarlama hedefiniz web sitenize gelen trafiği artırmaksa, farklı dijital pazarlama taktikleri için web sitesi pazarlamanızı destekleyebilecek yöntemlerden bazıları şunlar olmalıdır:
- Site sayfalarınız ve blog yayınlarınız gibi sitenizde oluşturduğunuz içerik pazarlaması, arama motoru optimizasyonunu iyileştirmeye yardımcı olarak web sitenize daha fazla organik trafik çekmenize yardımcı olurlar.
- Sosyal medya kanallarınızdaki içeriklerle ilgili bağlantılar paylaşarak, sitenize daha fazla trafik çekmek için çaba sarf edebilirsiniz. Stratejik sosyal mesajlar, kullanıcı sitenize geldiğinde doğrudan dönüşümleri artırmanıza yardımcı olabilir.
- E-posta pazarlama içeriği geliştirildikçe, okuyucuları sitenizin ilgili alanlarına yönlendirmenin yeni yollarını bulabilirsiniz. Ana metin boyunca harekete geçirici aramaları ve okuyucuyu satın alma yolculuğunda bir sonraki adıma ilerlemesine destek vererek yardımcı olacak belirli açılış sayfalarına bağlantılar ekleyin.
Bu, dijital pazarlama taktiklerinin her birinin, hedeflerinizden birine ulaşmanıza yardımcı olmak için nasıl çalıştığına dair yalnızca bir örnektir. Bütünsel bir pazarlama stratejisi oluşturmak için çalışırken, mesajlaşmanın platformlar arasında tutarlı olmasını sağlamanız da önemlidir. İster yeni site sayfaları oluşturuyor olun isterseniz de birkaç Twitter gönderisi hazırlayın, hedef kitleniz için daha kesintisiz bir deneyim oluşturmak için aynı ses tonunu kullanmalısınız.
Artık dijital pazarlamanın nasıl çalıştığını ve işletmeniz için neden bütünleşik bir pazarlama stratejisinin gerekli olduğunu öğrendiğinize göre, bir sonraki dijital pazarlama kampanyanızı planlamaya başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Leave your comment